Viskan flyter tyst förbi Veddige, Ås, Nyebro för att sedan mynna ut i havet. Ån har varit en viktig trafikled förr i tiden. Inte så konstigt. Vattendrag är bland de äldsta trafikvägar som människorna har använt rent historiskt. Men hur ofta ser du båtar på Viskan nu?
Inga, förutom den här torsdagen i juli. Det var då Viskan förvandlades till en vimmel av sjöfarare. Det var då en femtiotal modiga båtsmän & kvinnor tog sig ner från Karl XI:s skans till Byaregården. Det var den dagen Viskan River Day arrangerades av Robert Olsson och Inger Elftorp. Robert och Inger driver Byaregårdens Brygghus och de tillverkar Veddiges i särklass goaste öl! Och om man tillverkar öl då får man hitta på roliga spex. Det hör till.
Den 26 juli kl 12 samlades deltagarna vid Skansen, för registrering. Robert informerade om spelreglerna: Ta dig ner från startplatsen till Byaregårdens Brygghus på Viskan, med vilken farkost du vill, bara den flyter och inte har motor. Anmälning på hemsidan, betala 200kr som startavgift, då ingår förvaring av värdesaker, transfer från slutstationen till brygghuset, mat och en tjusig t-shirt som minne. Ha nödvändig säkerhetsutrustning, var nykter, resten ordnar sig.
Sen var det dags för sjösättning av farkoster. Och här börjar det roliga. Förutom några regelrätta kanoter och roddbåtar fanns här allt ifrån gigantiska pizza slices, badkar och bildäck. Deltagarna var utkläda till sjökaptener, pirater eller Crocodile Dundee. Starten gick lugnt till, det här var ju ingen tävling. Vid informationen fick man reda på att man kan bli belönad för att vara hjälpsam mot sina medtävlande. Även roliga, kreativa farkost premierades. Den beräknade restiden var på ca 2 timmar, men pga den låga vattennivån tog det upp emot 5 timmar för vissa att komma i mål.
Det var ju bra, för att det viktiga var just sättet att umgås på. Idén kom från Ingers son som har paddlat nedför Säveån varje sommar i flera år. Sanningen är att ett kompisgäng har kört Viskanracet i flera år, här i Veddige. Men det här var något helt annat. Byaregårdens upplägg var ett väl genomfört, roligt och framförallt relativt nyktert arrangemang – även om måttligt öldrickande förekom pga den 30 graders värmen. Dagen avslutades med mat och musik på Byaregården, för den som ville. Robert vill gärna arrangera Viskan River Day även nästa år. Då får vi hoppas på än fler deltagare, lika fint väder, men kanske lite mer vatten i ån. ❤
Sandor Olah