Information från Veddige-Kungsäters församling

Mer om våra gudstjänster och det som händer i sommar hittar du på vår hemsida: 

www.svenskakyrkan.se/veddige-kungsater under fliken Aktuellt

SOMMAR…

Nu står våren i sin finaste skrud och vi väntar ivrigt på sommaren. Ja så tänker vi för det är ju i sig fantastiskt det vi ser hända varje år inför våra ögon. Kan detta årliga skeende förmå att ge en särskild tröst i år, då vi så väl behöver det. Det är kanske också så att flera av oss är mer ute i naturen och har tid. Tid att se och tid att uppleva. Sommaren vet vi ännu inte vad den för med sig. Låt oss göra det bästa av den. 

Låt oss, i tanken, förflytta oss tillbaka till Jesu tid. I handlingen som vi dyker in i hade det börjat så bra. Jesus hade gett mat åt 5000 män, förutom kvinnor och barn, med hjälp av fem bröd och två fiskar. (Det som brukar kallas bespisningsundret.) Sedan började Jesus undervisa och ju längre Jesus talade, desto fler var det som fick nog och gick därifrån. De stod inte ut med att höra på det han sade. Till och med en del av hans lärjungar sa: ”Det är outhärdligt, det han säger. Vem står ut med att höra på honom?” (Joh. 6: 60). Detta var från en vidare krets av lärjungar. För sedan vänder Jesus sig till de tolv och frågar; Inte vill väl ni också gå er väg? (Joh. 6: 67). Som så ofta är det Simon Petrus som svarar: ”Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och vi förstår att du är Guds helige.” (Joh. 6: 68-69). 

Antingen vi hämtar vår tröst och styrka ute i naturen, i våra gudstjänster, eller hemma i en gudstjänst framför TV:n eller datorn, så får vi ta till oss följande, som Paulus predikade på Aeropagen i Aten; ”Han är ju inte långt borta från någon enda av oss, ty i honom är det som vi lever, rör oss och är till…Vi har vårt ursprung i honom” Apg. 17:27-28). 

Så i dessa så oroliga tider, låt oss hålla samman, om än på avstånd, och förlita oss på honom som vi har vårt ursprung i. Vi får be för varandra och för dem som gör fantastiska insatser för medmänniskor i utsatta positioner. ”Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord.” 

Åke Vering

Körsbär.

CORONA/COVID19

I år, när vi väntar på sommaren, finns det en smolk i glädjebägaren som vi aldrig upplevt tidigare, och det stavas CORONA eller COVID19. Jag vet inte om någon av er känner igen sig i, att när man själv drabbas av något svårt, sjukdom eller en nära anhörigs död, så har man så svårt att förstå att tillvaron går vidare som om ingenting har hänt. Det var lite svårt inledningsvis, tycker jag, att se det som ett hot här för att det utbrutit en virussjukdom i Wuhan i Kina. Men så började det bli allt värre i Kina och så kom det till Italien. Så poppade det upp nya sjuka i land efter land. I Italien blev det riktigt svårt och sedan Spanien, Frankrike, USA, listan på drabbade länder blev längre och längre. I Sverige har ju särskilt Stockholm drabbats hårt. I skrivande stund vet vi inte hur detta utvecklas för resten av landet. Ett långt stycke in i den här processen har jag upplevt att den är overklig, vi lever vidare som om ingenting har hänt. Men det har kommit närmare och närmare. Nu är vi någonstans mitt i och vet inte ännu, när det är över. Men vi får möta detta tillsammans. Som jag har sagt ett flertal gånger i kyrkans gudstjänster; Vi får vara rädda om varandra och vi får be för varandra, för dem som drabbats och för dem som gjort extraordinära insatser för sina medmänniskor. Ock vi får hjälpa dem som behöver vår hjälp och vårt stöd. Som kyrka och församling fortsätter vi att fira gudstjänster i våra kyrkor, vi fortsätter att döpa, viga och förrätta begravningar. I skrivande stund är vi begränsade när det gäller antalet som inte får överstiga 50 när vi samlas. När ni läser detta kanske det har ändrats. Jag hoppas att Sverige och världen har öppnat upp lite mer, men vi får väpna oss med tålamod. Allt gott till er alla!

Åke Vering

Foto Maria Svensk Ikon

FASTEINSAMLINGEN 2020 

Stort Tack till er som var med och bidrog till den förhållandevis stora insamlingssumman till fasteaktionen! Vi lyckades ändå samla in en stor summa trots rådande omständigheter. Några var tidigt ute och hann ha sina fasteaktioner som vanligt och samlade in stora summor. Andra hade en mindre fasteaktion än vanligt och någon kunde inte ha sin fasteaktion alls på grund av rådande virus. 

Här kan du se en specificerad lista på de olika aktiviteterna och vad som kommit in, inklusive swishade summor:

Rikskollekt 23 februari 1 680kr

Fastesoppa i Ås 5 mars 6 090kr

Fasteaktion i Gunnarsjö-Kungsäter 7 mars 16 786kr

Församlingskollekt 8 mars 2 816kr

Rikskollekt 15 mars 1 315kr

Fasteaktion i Karl Gustav 18 mars 1 670kr

Brödförsäljning i Veddige kyrka 22 mars 2 200kr

Fasteaktion i Grimmared 25 mars, endast lotteriförsäljning 2 000kr

Extra insättning 2 april 1 067kr

Extra insamling 2 april 549kr

Rikskollekt 5 april 5 784kr

Total insamling 41 957k

Aina bor med sin mamma i den park som kallas ”Paradise Park”. Det är ett litet område där många familjer bor och sover på marken och på/i det de kan hitta. De har fördrivits från parken av myndigheterna flera gånger. Ainas mamma berättar att polisen kan vara väldigt brutal, men eftersom hon inte har någon annanstans att ta vägen så har hon återvänt till parken ändå. ”Livet här är väldigt svårt”, säger hennes mamma och skakar på huvudet.

Foto Kat Palasi/IKON

DIAKON INGELA SÄGER HEJ DÅ!

 En sak vet man säkert, att saker och ting sällan blir som man har tänkt! Den 8 maj gör jag min sista dag som diakon här i Veddige-Kungsäters församling för att börja en ny tjänst i Tölö-Älvsåkers pastorat. Och jag hade tänkt ägna den sista tiden här i Veddige-Kungsäter till att förbereda församlingsresan, bjuda in till 75+-kalas, ordna med resor och utflykter till våra olika grupper, men av detta blev intet. Mitt i vår brådaste insamlingsperiod för Act- Svenska kyrkan då vi hade så mycket trevligt planerat, så fick vi ställa oss på bromsen och bara ställa in. Jag gick miste om tillfällena att ta adjö av alla er som jag träffar på i våra olika verksamheter; inte blev det några soppluncher, ingen arbetskrets osv. Inte har jag fått ta emot eller ge några hejdåkramar med önskan om en god fortsättning. Så detta får bli min möjlighet att skicka mina hälsningar till er församlingsbor som gjort mitt arbete så meningsfullt. Denna stora församling som sträcker sig från Gunnarsjö skogar ända till havet i Espevik, har skaffat sig en särskild plats i mitt hjärta och då särskilt delen ”uppe i skogen” där jag har känt mig så hemma. Tänk att få köra utmed Fävren en vacker höstdag då löven brinner, tänk att få se ut över Mäsen från Karl Gustavs kyrka eller att köra den lilla backiga, slingriga vägen till Gunnarsjö lilla pärla till kyrka. Eller svänga av vägen mellan Sällstorp och Grimmared och ta en tur i Kvarnadalen. Ja, i alla våra olika kyrkor med ”tillhörande” människor är det en ynnest att få ha jobbat. 
Tack alla som jag har haft förmånen att få möta och så tänker jag att när livet blir som vanligt igen, så kommer jag och hälsar på så att vi får växla några ord och en och annan kram! 
Med önskan om Guds rika välsignelse till er alla.
Ingela Bertilsson

Den glädje Herren ger är er styrka

Neh 8:10

Foto Gustaf Hellsing IKON