Varbergs Kraftsportklubb är bildad och lyfter tungt.

Peder Klingborg (stora bilden) är en rätt så nördig idrottare, enligt honom själv. Av alla typer av idrott, fastnade han till sist för styrkelyft.  Och för att ha med sig andra och sprida sportens utmaningar startade han, tillsammans med sina vänner Varbergs Kraftsportklubb. 

Så långt hänger du med, tror du! Nehej, vi pratar inte om tyngdlyftning. Peder gärna poängterar detta. Tynglyftning är någonting helt annat. 

–Vi koncentrerar oss på det tekniskt avancerade momentet. Det är egentligen vi som lyfter. Vi skickar aldrig upp ”paketet” i höjden över axeln. Man utvecklar sin egen teknik för att lyfta enorma tyngder med knäböj, marklyft eller bänkpress. Ingen ”ryck och stöt” som i tyngdlyftning, med andra ord.

Peder började med styrkelyft på lite mer allvar för ca ett år sen. För att få sig ännu mer motiverad har de också startat klubben den 1 januari. Föreningen har idag ca 14 medlemmar och håller till i Veddige 4shapes lokaler.

–På söndagar kl 11 har vi en gemensam träning. Men man behöver inte vara medlem i 4shape för att vara med i klubben. Vill du inte lösa medlemskap i 4shape då betalar du 50 kr för varje tillfälle. För att prova på styrkelyft och träffa de andra medlemmarna är det bara att komma. Föreningens kassör blev Peder Klingborg (Varberg) och till ordförande valdes Cecilia Blomster (Veddige).

–Medlemsavgiften är på hela 300kr per år. Men, för att locka ungdomarna, har vi en reducerad medlemspris för de under 18 år. Det är lätt att hitta oss. Vi finns på Facebook (Varbergs Kraftsportklubb) på Instagram (varbergskraftsport) och vi är även listade på idrottens hemsida: www.styrkelyft.se.

–Som styrkelyftare får du en starkare kropp. Armar och ben, men framförallt ryggen får en mycket mer stimulerande träning. Tekniken gör att man kan lyfta mer än normalt. Vem som helst kan lyfta saker, men lyfter man på fel sätt då får man lätt skador som följd. 

–Tack vare 4shape har vi möjligheten att träna på ett riktigt gym. Vi har fått mycket hjälp av Teresa Roslin och Anders Hansson.

4shape är en av Varberg kommuns största privatägda gym, räknat till ytan. De har över 2000 medlemmar en siffra som ständigt ökar. Teresa Roslin är verksamhetschef i Veddige, Anders Hansson är VD på 4shape. Både Varbergs Kraftsportklubb och 4shape ser gärna dig som ny medlem. Det blir träning på dina villkor!

sandor Olah