I snart ett år har ett gäng muntra damer (och en herre, ibland två) regelbundet träffats för att ”ta i trä” tillsammans. Alla (utom herren) var ganska gröna på det här men tillsammans har vi utvecklats, var och en i sin takt. Det har blivit ett tiotal träffar och alltifrån enkla snögubbar till tjusiga kaffemått.

 stra derome  id första träffen fick deltagarna bekanta sig med kniven tillsammans med en bit färsk björk. Det var ganska lätta att skära ut en enkel snögubbe. Denna modell kan man sedan utveckla med hatt och halsduk efter behag.

Andra gången vi sågs fick deltagarna fortsätta sitt skapande, denna gång i en bit lättskuren lind. Det blev tomtar av olika slag. Därefter blev det än mer avancerat, en sked i ganska hårt (men vackert) äppelträ. Flera av ”skedarna” slutade dock i kaffemått.

Den fjärde gången pratade vi om ytbehandling. Slipa vs skära, olja vs måla. Sedan dess har vi setts fler gånger och deltagarna fortsätter med egna projekt. En inspirationslåda, ämnen, annat material, fika och verktyg till låns finns till hands varje gång. En avgift på 100:-/ deltagare och gång har tagits ut. Då har man fått fika och material samt lån av en del verktyg.

Under den kallare årstiden har vi setts inomhus och när det blivit godare väder har vi varit ute. Kaffe har kokats över öppen eld och mysfaktorn har varit hög.

Det är väldigt avkopplande det här, säger Mariann Gustafsson, en av deltagarna. Ingegärd Elftorp håller med:

Man förenar nytta med nöje på ett mycket bra sätt, att hugga ut ett ämne med yxa var riktigt roligt!

Vi kommer att fortsätta träffas ungefär en gång i månaden och vi hoppas bli fler som vill ”ta i trä” tillsammans. Vi är alla olika ”vassa” i ämnet, men blir ”skarpare” allt eftersom vi sitter och ”spånar” tillsammans. Vi ”eggar” varandra och ”slipar” vår teknik. Ibland skär vi även på egen hand … 

Marie Rydell, textförfattare och initiativtagare till träffarna

Leif Bosson, något av en mentor

Övriga deltagare; Ingegärd Elftorp, Mariann Gustafsson, Elisabeth Hedlund, Anna Johnsson, Carin Victorsson, Jennie Persson, Pia Petersson, Bert Rydell och Gerd Bengtsson