Jag kan, som pensionärernas representant i Veddige Folkhälsogrupp, glädja mig åt att så mycket händer inom det hälsofrämjande området. Det handlar om ett mycket stort antal aktiviteter som, boule, curling, dans, poängpromenader, gympa, sång, simning, studiecirklar mm. Till detta kommer all daglig vardagsmotion i form av t ex promenader mm.

Visste ni att 45 minuters daglig promenad minskar risken för alzheimer-demens med 67 % ! och att några månaders gymträning kan ge en styrkeökning på ända upp till 150 %. Till detta kommer ytterligare en massa hälsovinster, både fysiska och mentala. Enligt doktor Nisse Simonsson, är motion dessutom den enklaste vägen att förbättra sin intelligens – man blir helt enkelt smartare av konditionsträning!

Ja, det finns många vinster med att leva ett så hälsofrämjande liv som möjligt. Många har naturligtvis, på grund av ohälsa eller andra bekymmer, problem med att utöva motion eller att delta i olika aktiviteter. Men det är ändå viktigt att man försöker göra vad som är möjligt. Jag har själv en kompis, som snart fyller 91 år. Hon tar sig knappt utanför sin lilla lägenhet på ett äldreboende, men hon gör ändå sitt dagliga träningspass, delvis med hjälp av rollatorn. Det kanske är därför som hon är så glad och optimistisk…

Även om vi är många i Veddigebygden som försöker leva ett hälsofrämjande liv, så tror jag mig veta att det också finns många som ”inte kommit igång än”. Det kan finnas många orsaker till det och ibland är det naturligtvis helt omöjligt. Men till er som känner att orsaken är, ”att det bara inte blir av”, vill jag säga: tala med en kompis, granne eller någon annan som ni vet håller på med någon aktivitet. Och vänta inte till nästa vecka….då händer oftast ingenting.

När vi pensionärer skapade utegymmet så tecknade vi ett samarbetsavtal med 4Shape (inomhusgymmet), som bl a innebär att vi har rätt till 2 gratis träningstillfällen på inomhusgymmet. Om ni känner er vilsna och osäkra, tveka aldrig att ta kontakt med mig eller någon annan som redan tränar på gymmet – vi kan visa er hur allt fungerar. Där finns bl a ett s k ”cirkelgym”, med 15 enkla och jättebra träningsstationer, i ett avskilt rum – helt suveränt för oss äldre.

Sist men inte minst, vill jag påminna er om att vi pensionärer äger utegymmet, som finns på östra gaveln intill 4-Shape. Jag ställer mig lite undrande varför inte fler använder utomhusgymmet. Själv avslutar jag ofta mina promenader med ett träningspass under bar himmel. Man blir nästan euforisk när man ligger där i ”bänkpressen” och tittar upp mot stjärnhimlen. Nu på hösten/vintern tar jag gärna med en liten handduk, för att torka bort regn och fukt från utrustningen. Där finns också en sittgrupp för de som vill ta med sig en kaffetermos… Det är också viktigt att ni meddelar mig om det är något med utrustningen som ni anser bör ändras eller förbättras. ⁄

Hälsosamma hälsningar från

Sten Unosson

PS: Utegymmet får nyttjas helt gratis av alla innevånare i Veddigebygden!

PS2: Efter en lång kamp sätter nu Trafikverket upp ett bra stängsel vid 4Shape/Bo-Plåt. Tack till Christina Häger som jobbat hårt för detta.