Ann Kristin har just startat ett bageri på Kullagården. Hon bakar gott bröd, av helt glutenfria råvaror. Jag hälsade på henne en fredag morgon, strax efter att hon blev färdig med det första baket för dagen.

Hur kommer det sig att du är intresserad av att baka?

Tidigare har jag bakat mycket för hemmabruk och till kompisar. När jag flyttade till Kullagården hösten 2010 upptäckte jag till min glädje att det i källaren fanns en gammal vedeldad stenugn så jag gick en kurs i hur man eldar och bakar i en stenugn.

Och varför glutenfritt?

När jag fick min diagnos celiaki upptäckte jag att det saknades ett utbud av färskt glutenfritt bröd. Att baka naturligt glutenfritt gör jag för att alla med celiaki eller veteallergi ska kunna njuta av ett gott färskt bröd.

Vad är naturligt glutenfritt?

I bageriet bakar jag mestadels med ekologiska mjöler så som bovete-, råris- och majsmjöl. Jag bakar bröd, skorpor, småkakor och fröknäcke. Jag bakar småskaligt och hantverksmässigt utan onödiga tillsatser för att så många som möjligt ska kunna njuta av bakverken. Alla mina produkter är naturligt fria från gluten och vete.

Och var kan man köpa ditt bröd?

All försäljning sker hemma på gården där Ann Kristin har en gårdsbutik. Öppet lördagar 09:00-14:00. Det går bra att betala med kort och kontanter. Nu under sommaren kommer det finnas möjlighet att köpa en kopp kaffe och en kaka för fika utomhus i trädgården. Om detta kommer det stå mera om på hennes facebook sida så snart det är klart.

Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri hittar du på Kullagård 20, telefon 0765-663 391

Vad är Celiaki? Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Det är alltså ingen allergi! Celiaki betyder glutenintolerans. Det är en kronisk sjukdom och ingen allergi. Gluten finns i vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur leder det till näringsbrist och ohälsa. Celiaki kan inte botas. Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet. Sjukdomen är kronisk, det vill säga livslång. Den kan inte gå över eller ”växa bort”.