Årets sommar var en sommar att minnas. Fantastiskt väder med mycket bad och underbara kvällar på altanen. Det var också en sommar som stora delar av Sverige brann. Stora skogsbränder härjade och räddningstjänstpersonal slet som djur för att få bukt med lågorna. För mig var det en sommar jag aldrig kommer att glömma.

Fick ett sms i juli, med förfrågan om att åka upp och släcka skogsbränderna. Det hade blivit Räddningstjänsten Västs tur att få hjälpa till – jag var inte sen på att nappa. Totalt blev det 3 dygn i Lima (Sälen), sen bara hem och mellanlanda innan det blev 3 dygn i Ljusdal. Det var långa arbetsdagar – vi började i skogen kl.7 på morgonen och slutade tidigast kl. 22 på kvällen. Terrängen var bitvis väldigt svår/tuff och träden föll som käglor – då rötterna var avbrända. Det gällde att hålla koll på både vart man satte fötterna och att träden inte skulle landa i huvudet på oss.

Läget kunde verka lugnt men vid minsta vindpust så blossade det upp meterhöga lågor på någon sekund bara – det brann nämligen ca. 2 meter under markytan så man fick ständigt vara på vakt.

Vi gick på marken och släkte, medan det kom helikoptrar som släkte från luften.

Det har varit en lärorik upplevelse att få samarbeta med olika räddningstjänster – och inte minst de utländska räddningstjänsterna. Alla hade vi samma mål – att göra vårt bästa och hjälpa till. Att se hela samhällen ställa upp och fixa så att vi kunde fokusera på att jobba var fantastiskt. Frivilliga ställde upp med service i form av mat och logi. Företag skänkte massvis med saker som det var fritt fram att använda (mat, snacks, dricka, kläder) – det var nästan som att gå in i en affär.

Så trots det tragiska kan jag ändå se tillbaka på sommaren 2018 med tacksamhet. Tacksam och stolt över att vara brandman och att kunna hjälpa andra när deras vardag plötsligt vänds upp-och ner.
Nu ser vi fram emot en härlig höst och vinter. Var rädda om varandra! ❤

Emelie Enberg, Deltidsbrandman i Veddige.