Med blick för det som är livet

Jag tycker mycket om ord, jag tycker om att uttrycka mig och formulera mig. Ord är viktiga för mig. Jag är känslig för ord, både hårda ord som gör mig ledsen och vackra formuleringar som sätter ord på det som är kärlek eller det som ger livet glädje. Jag berörs av bra sångtexter – ord som kan beskriva det jag känner – ord som någon annan formulerat men som ger röst åt mitt liv. Små, små ord kan göra stor skillnad. Och sättet på vilket vi använder oss av orden, sättet vi kombinerar orden kan ge liv och färg, kan måla upp bilder som levandegör det som berättas så att man förflyttas i tanken.

Små små ord av kärlek sagda varje dag- sprida över hemmet, kärlek och behag.

”Gamla ord” som man kan se på vackert broderade bonader. Sanna ord som med omsorg och flitig hand ägnats många timmar åt att sätta på pränt och förgylla hus och hem, att väcka tanken på vad ord kan åstadkomma. Ord förändrar hur vi har det… Ord formulerar hur vi mår. Ord har förmåga att upprätta, kränka och glädja.

För ett tag sedan gick jag på en utbildning som handlade om att samtala så att det kunde bli ett möte i samtalet. Att sätta ord på livet och att bli mött och förstådd är viktigt och långt ifrån det enklaste. Kommunikation är bland det svåraste som finns. Det jag tog till mig särskilt var två små ord… Orden OCH samt MEN. Om jag säger ”livet är fantastiskt MEN det regnar idag” eller om jag säger ”livet är fantastiskt OCH det regnar idag” så ger det två skilda associationer. Med ordet MEN som bindeord mellan satserna uppträder en motsättning som tar ifrån den första utsagan sin glädje. Sätter man in ett OCH så blir det möjligt att livet innehåller både och! Att livet är fullt av dubbelhet och kan fogas till en helhet. Säg till exempel ”jag älskar dig, MEN du har inte plockat undan efter dig” eller säg ”jag älskar dig OCH du har inte plockat undan efter dig” och smaka på vad som skiljer… När man använder sig av ett OCH ryms livets dubbelhet och livet blir nyanserat och inte antingen eller-utan både och.

Små, små ord kan göra den största av skillnader, för hur det ska kännas att ta emot dem, för hur man ska kunna orka, våga och vilja öppna för ta emot dem. Så sprid goda ord runt dig och tänk goda tankar om dig själv och andra och låt livet innehålla den dubbelhet det är stort nog att rymma utan att tappa modet. ⁄
Martina Valerius