Torsdagen 19/1 2017 var Vidhögeskolans elever i åk 9 på besök hos Södra Cell och Ringhals.

På Södra fick eleverna tillgång till Södras labb, där de fick göra realistiska tester, liknade dem personalen gör, om fällning, surhet etc. Tre stationer under ett pass med fikapaus.

På Ringhals fick eleverna i grupper sätta ihop, montera ner olika typer av ventiler efter ritningar. De fick också testa på att i skyddskläder och skyddsmask göra verkliga arbetsmoment som har med ventilarbeten att göra. Även här ingick en fikapaus.

Besöket ingår i skolornas SKAL-projekt där eleverna från skolorna i norra delen av kommunen träffar representanter från de två företagen.  Eleverna får under skoltiden, beroende på åk, träffa representanter från Södra eller Ringhals på skolan eller på företagen.

Två av eleverna som besökte Ringhals har skrivit följande om sina upplevelser; ”Idag vistades halva niorna ifrån Vidhögeskolan på Ringhals. Den andra halvan besökte Södra i Väröbacka. Vi anlände vid Ringhals med glatt humör. När vi passerat ingången, som var Ringhals entré, blev vi presenterade av Laxen (som han kallades) och Johan. Dem var våra ledare för dagen.

Upplägget var som så, att ena halvan av gruppen fick stanna kvar med Laxen och följa ritningar steg för steg och bygga ihop olika ventiler. Mycket av besöket handlade nämligen om ventiler, vad ventiler är och vad det används till. Som dem även hade gjort en Powerpoint-redovisning om. Den andra halva skulle följa med Johan till ett spännande rum som var helt grönt! Där skulle vi prova på att skruva fast muttrar i fastsvetsade skruvar. Det var på tid och den som snabbast var fick pris. Man samarbetade två och två, man hade även en vit, tun overall på sig. En mask fick man även häva på sig, det var superkul att prova på!

Vi hade även en hel-gångs-tävling under dagen, skulle vi beskriva det som. Ordet ”Ventiler” var ordet vi skulle hitta fler ord i. Det var själva tävlingen att hitta så många ord man kunde i ordet ”Ventiler”. Det gick superbra för mig, Michi, eftersom det var jag som blev vinnaren! Jag blev jätteglad, jag ville verkligen vinna. Jag fick en Power bank i pris.

I mitten av detta fick vi en toppen god fika, choklad muffins och varmchoklad eller kaffe om man vill. Om vi ska sammanfatta dagen var den jätterolig och lärorik. Vi lärde oss massa saker om ventiler och olika yrken som finns där. Man lärde sig på ett roligt sätt. Vi hade roliga stationer och bra instruktörer, tack så mycket.” Joanna 9A och Michelle 9B. ⁄

Göran Otterdahl Vidhögeskolan