Veddigefödda Marcus Wesslén, basist i bandet Dead by April svarar på ett par frågor mellan världsturnéerna.

Du är uppvuxen i Veddige. Kan du berätta några roliga minnen från den tiden?

En gång veddigebo alltid veddigebo brukar jag säga! Även om Veddige på den tiden man bodde där kändes som världens ände så är det känslan utav att komma hem man känner när man är där och hälsar på eller fiskar som jag gör en hel del. Minnen finns det gott om! och veddige fritidsgård är ett utav dessa som alltid kommer ha en särskild plats i hjärtat! och är säker på att det är så för många andra med.

Minns att man brukade cykla upp till Björkholmsjön och tillbaka bara för ett dopp, Alla gånger man har gått stigen från Kullagårdsbron och längs med viskan. Vi hoppade och badade även från bron ! va säkert livsfarligt men det va ju inget man tänkte på då. Kvällarna med tre kronor på fritidsgården när Peter Degerman fortfarande jobbade där, Sigbritt i kafét och Tomas Brixmar!

Det finns mycket som har hänt och format en, så man blev den man idag är. Mestadels positivt!

Första gången våra läsare såg dig, var på omslaget av ViSKA! Magasinet, tillsammans med några andra unga rockers. Kommer du ihåg vilka? Kommer du ihåg vad hette konserten?  

Ja det var Weddstock! Den första, för om jag minns rätt blev det väl 2-3 st? Och självklart vet jag vilka det är på bilden med. Från höger, Mojjan, Johan Hedström, mig själv och Adrian Westin. Jag och Adrian spelade då i samma band. ”Agressive Serpent” blev senare Trendkill, och jag och Johan umgås fortfarande, då vi båda flyttade upp till Göteborg ungefär samtidigt. Så vi har faktist umgåtts ända sedan vi gick hos dagmamma tillsammans!

Väldigt massa år nu!

Idag är du basist i Dead by April och turnerar världen över. Har ditt liv förändrats mycket sen du jobbade på Eson Pac?

Bortsett från att man numera har betalt för att spela, vilket vi sällan hade på den tiden, så tycker jag nog att jag är samma Marcus i stort sett som jag var då. Men visst är det kul att se så mycket utav världen som man faktist gjort och får göra! Jag lever väl på ett sätt drömmen man hade när man satt hos Tomas Brixmar på musiklektionerna och hörde om alla band och rockstjärnor. Annars e det nästan samma faktist, jobbar lite emellanåt, turnéer mm. Fiskar när jag får chansen, träffar vänner m.m.

Livet som rockstar kan vara påfrestande. Hur kopplar du av?

Mys med flickvännen och fiske!  Bästa avkopplingen som finns! Och man kan ibland verkligen behöva ett avbrott från giggen, allt folk, signeringar, tider hit och dit att passa hela dagarna. Ingen som inte turnerat någon gång kan förstå att det faktist inte är en dans på rosor, utan faktist hårt arbete och folk betalar för att se dig så du gör bäst i att leverera.

Ditt favorit fiskeställe är Mörrumsån. Har du fiskat i Viskan någon gång? 

Mörrum är en magisk plats där drömmar kan besannas! och jag spenderar mycket tid där nere i jakten på stooooora fiskar! Blivit av med några riktigt stora as, men hittills är min största ca 11 kg därifrån. Viskan har jag fiskat i sedan jag började med flugfiske, även innan men då var det i kanalen med numera avlidna Stenler (vila i frid) i hasorna! Haha. Jag fiskar där fortfarande många gånger varje år. Träffar även just sonen Björn Stenler där titt som tätt som även han är en hängiven flugfiskare. Så ja, Viskan är lite som att komma hem, även om jag fiskar i avsevärt mycket ”bättre” laxvatten med.

Du verkar vara en mycket seriös flugfiskare. Vad kan du rekommendera för nybörjare?

Flugfisket är jag oerhört seriös med, har sponsorer och en fiske sida (www.facebook.com/rockstarflyfishing), där jag marknadsför mig själv, mitt fiske, mina sponsorer och försöker berätta i bilder hur och var man är när man fiskar.

Som nybörjare behöver du inte krångla till det, gå in på en fiskebutik och berätta du är nybörjare, vad du vill fiska så får du garanterat ett passande kit! Sen är det bara att börja! Flugfiske är svårt, tar en livstid att bemästra till fullo och en stor värld när man väl kommit in i den!

Till sist om livet: suger eller äger?

Livet är bra! Jag har en underbar flickvän, sysslar fortfarande med musik, fått möjligheten att fiska som professionell flugfiskare. Jag tror att livet är vad man gör det till, menar jag kommer aldrig bli helt nöjd då jag ständigt sätter upp nya mål när man förhoppningsvis nått det. Att gå och fundera på vad som skulle kunna hända om man gör si eller så funkar inte för mig. Jag är för ivrig och rastlös, vill jag ha nått vill jag det helst igår! Sitt inte hemma och vänta eller fundera på att det skulle jag vilja göra, gör det! Det värsta som kan hända är att man misslyckas men då har man iallafall försökt. Det är så jag tänker med musiken.

Det var en dröm jag hade, jag följde den och kämpar fortfarande för den. Vi är inte ekonomiskt oberoende på långa vägar och får jobba som alla andra emellanåt. Men även om vi aldrig lyckas på det sättet jag lyckas i drömmen så har jag iallafall gjort mitt bästa, jag försökte. Och behöver inte sitta hemma och undra vad som hade kunnat hända! ⁄

sandor olah