Sedan flera år grillas det gemensamt vid Deromesjön någon gång i veckan under sommarmånaderna.

Under åren har det, utöver de traditionella korvarna och hamburgarna, blivit ett och annat mer otraditionellt mål som tillagats. Lax och potatis, beercanchicken och helstekt gris för att nämna några. Den gångna sommaren har inte direkt bjudit på det bästa “sitta-vid-sjön-och-grilla-vädret”, snålblåst, mulet och spöregn har präglat årets grillkvällar.

Men det har inte hindrat våra hugade grannar. Inte heller har kreativiteten när det gäller nya nivåer i matlagningens ädla konst påverkats av vädret.

Tvärtom, idel glad tillrop: “Sitter man nära grillen så känns det som sommar!” och väl inbäddad i en filt kan man utbrista:

Nu har vi det bra!

Att ge glöden lite extra hets med en madrasspump funkar fint när luftfuktigheten är hög.

Nåväl, så till matlagningen. Med en korg närproducerade råvaror tog vi oss an måndagens grillkväll. Lök från Åsens grönsaksodling, morötter från Olsegården, tomater från Warberg Tomat, kött och korv från Lillegården. Några färskpotatisar fick också följa med. För att inte helt överanstränga oss skars råvarorna i lämpliga bitar i hemmet.

Väl vid sjön sattes en stekhäll på grillen, sen var det bara att fräsa på hela härligheten. Lite kryddor efter behag, en skvätt öl och en skvätt barbecuesås, också från Lillegården, satte fin piff på det hela!

Nu hoppas vi på aningen behagligare väder de återstående veckorna. Annars är det väl bara att fortsätta in i oktober…så mycket sämre kan ju vädret inte bli… ⁄

Marie Rydell på plats i Östra Derome