När ViSKA uppmärksammade Varbergs Kraftsport i jubileumsnumret i vintras var föreningen nybildad sedan årsskiftet 2019/2020. De tre grundarna, Peder Klingborg, Cecilia Blomster och Jens Nilsson, hade fått sällskap av elva nya medlemmar och föreningen såg med spänning fram emot ett 2020 med mycket aktiviteter och potential att växa rejält.

4shape, som redan från början backat upp initiativet, har inte bara stått för moraliskt stöd: de såg även till att hjälpa till med ekonomiskt stöd, utrustning, och inte minst yta. Bakom ett par svarta dörrar längst ner i de 1 500 kvadratmeter stora lokalerna ligger gymmets lager. Här stod maskiner och annan träningsutrustning som just nu inte var i bruk, en yta som visade sig passa perfekt för kraftsportarnas syften.

Skylt på väggen inne i styrkelyftlokalen.
En av föreningens medlemmar har levererat den läckra plåtskylten, med utfräst logga och mattsvart lackering.

I mars började planerna på en egen, dedikerad yta för gymmets styrkelyftare att ta form, och bland det första som hände var att en modulär vägg kom på plats. För en förening som ägnar sig åt en idrott som fokuserar på att bryta barriärer och pressa sig mot nya mål är det självklart att en vägg inte kan vara permanent.

– Här finns utrymme att växa, säger Peder Klingborg när vi möter honom i gymmet en regnig tisdagkväll i slutet av oktober. Det är bara att flytta väggen så får vi större golvyta!

Mot strömmen i coronatid

Det kunde ha låtit väldigt annorlunda. Precis när föreningen började känna vind i seglen drabbade covid-19-pandemin, och världen stod som lamslagen. Idrotten var som bekant inte förskonad. Säsonger och seriespel ställdes in, såväl eliten som motionärer drabbades.

Men när många andra gym runtom i landet tvingades stänga igen då det inte gick att säkerställa att medlemmarnas träning kunde genomföras utan att tumma på de restriktioner och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat, kunde 4shape med sina rymliga lokaler vidta åtgärder och anpassa verksamheten så att man kunde fortsätta hålla öppet (läs mer om 4shape längre bak i tidningen). Men hur gick det för kraftsportarna? Det måste ha varit en kalldusch att sätta igång att i ordningsställa ett i stort sett nytt “gym i gymmet” med den osäkerhet som pandemin medfört?

– Faktum är att vi har vuxit istället. Vi var 14 medlemmar i våras. Idag är vi 40. Spridningen är stor, vi har allt från ungdomar i 15-20-årsåldern till seniorer, berättar Peter.

En sport för alla

Det många missuppfattar, framförallt killar, när de hör talas om styrkelyft är att det skulle vara något för den som redan är stark och besitter vissa fysiska grundförutsättningar. Men styrkelyft är för alla kroppstyper, och för alla åldrar. I tävlingssammanhang kan du vara med “på riktigt” från 14 års ålder, men även yngre kan tävla men med ett större fokus på teknik än styrka. På veteransidan finns det åldersklasser från 40 år upp till 70+.

– Styrkelyft är en växande sport, det gäller både på riksplanet och hos oss lokalt, som sagt. Det som är särskilt roligt är att se hur många tjejer det är som börjat lyfta, säger Peder.

– Vi ser oss själva som en stor familj, fortsätter Peter. Vi peppar varandra och hjälper med tips och assistans. Det går förstås att träna på egen hand, men vi strävar också efter att kunna erbjuda tillfällen till gemensam träning.

Mässingsklocka på väggen.
När klockan ringer stannar alla upp – någon har slagit nytt personligt rekord.

För närvarande är söndag förmiddag den inofficiella träningstiden för Varbergs Kraftsport.

– Här är folk från klockan 10, fram till halv tolv-tiden åtminstone. Men vi är flera som tränar även andra tider. Är man nyfiken eller vill komma och pröva på så är det bara att kika in.

Tävlingsframgångar och tävlingsplaner

Trots att 2020 varit ett så märkligt år har föreningen har haft flera medlemmar som deltagit i tävlingar i den mån det varit möjligt, något man gärna uppmuntrar fler att våga pröva på framöver.

– Eftersom styrkelyft är en sport för alla så går det att utöva det på allt från en ren motionsnivå upp till elitsatsning. Och vem som helst kan göra en tävlingssatsning. Eftersom du alltid tävlar mot dig själv i första hand, så är det egentligen bara din egen insats som räknas. Du behöver inte hålla på och jämföra dig med andra. Att tävla handlar i första hand om att ha skoj, även om det såklart också är på allvar!

I Varbergs Kraftsports nya lokaler finns det för närvarande sex träningsplatser för de tre huvudgrenarna inom styrkelyft: knäböj, bänkpress och marklyft. Tre av dessa är bänkar, där den ena dessutom håller tävlingsstandard. Föreningen är medlemmar i Svenska Styrkelyftförbundet, och jobbar även på att få några av sina medlemmar certifierade som coacher inom styrkelyft. Det låter som att styrkelyftstävlingar i Veddige kan bli verklighet framöver.

Även om vi befinner oss under 4shapes tak, så är Peter noga med att poängtera att lokalen är till för föreningen. Vill du träna med utrustningen så behöver du följa med någon medlem i Varbergs Kraftsport, om du inte själv har löst medlemskap.

– Våra ledord är trevnad och säkerhet. Här håller vi ordning, vi städar efter oss och lämnar saker de platser där de ska vara när vi är klara med utrustningen. Vi tror att det är viktigt med strikta regler, det är tunga grejer vi hanterar.

Travar med viktskivor.
Det är tunga grejer som hanteras av styrkelyftarna. Safety first!

Styrkelyft är i jämförelse med många andra sporter väldigt förskonad från skador, och det beror till stor del just på det höga säkerhetstänkandet.

När vi träffat Peder är planerna i full gång för invigning av de nya lokalerna. Tanken var att kunna bjuda in allmänheten till covid-19-anpassade festligheter. I skrivande stund är evenemangsplanerna bordlagda – trist, men kanske inte så oväntat med tanke på omständigheterna. Varbergs Kraftsport står dock redo att ta emot ännu fler blivande styrkelyftare – särskilt från närområdet. Av föreningens 40 medlemmar är bara två från Veddige.

– Alla mår bra av att pressa sig till att orka lite mer. I vardagen hamnar vi ju ofta i situationer där vi lyfter saker, och det är en skön känsla att upptäcka att man kan bli ännu starkare.

Text och bild: Samuel Linde