Varberg växer. Varberg inspirerar. Varberg glömmer…

Det är helt fantastiskt hur mycket vår kommun har utvecklats bara de senaste åren. Nya bostäder byggs som i miljonprogrammets tid. En ny stadsdel ska stå klart inom ett par år. Dubbelspåret ska grävas ner i en tunnel. I takt med den här utvecklingen växer kommunens näringsliv också. Nya företag etablerar sig och därmed inflyttningen ökar markant också. Och det är bara början.

Inspirerande. Men Varberg glömmer ibland. Staden Varberg har lätt att glömma bort periferierna, de vackra förorterna som besökarna först åker igenom när de kommer hit. Det är Tvååker, Veddige och Bua/Värö, våra hem, som vi är så stolta över. Vill vi hänga med i Varbergs stolta resa upp – ja då får vi ta saken i egna händer. 

Ta saken i egna händer

Det är vad Mari Neldemo (Ekkullens Fårfarm) Inger Elftorp och Robert Olsson (Byaregårdens Brygghus) kommit fram till. Vid ett tillfälle för snart halvår sen spånade de om hur man skulle kunna stimulera besöksnäringen – även norr om Varberg. Inte helt oväntat har de inspirerats av Tvååkers framgång med ”Smaka på Tvååker” bland annat. Snabbt skrev de ner ett antal näringsidkare som är högst beroende av besöksnäringen och de har kommit fram till ett tjugotal. Nätverk bildades och första mötet hölls. Alla de tillfrågade ställde sig positivt till idén och de startade föreningen: ”Norr om Varberg”.

Möten, EU bidrag och medlemskap

Tanken har varit att binda samman besöksnäringspunkter längst Viskan. – säger Robert Olsson. Vi har fått bra hjälp av kommunens Näringsliv och Destinationskontor, NOD, tillägger Inger Elftorp. Vi har fått utbildning i marknadsföring, marknadsstrategi och praktiska hjälpmedel. Vi fick föreläsning om hur Facebook, Instagram och en egen hemsida kan gagna våra mål. Vi fick reda på att det finns pengar att söka från ett EU projekt som finns till för att utveckla Halländsk näring – Hallands Matgille. Slutligen fick vi 50000kr i ren bidrag till detta. Pengar som behövdes till hemsida, flyern, beachflaggor och broschyrer – berättar Mari Neldemo.

Om föreningen

Ordförande i föreningen Norr om Varberg är Robert Olsson. De har sammanträde så ofta det behövs. De har bestämt två helger på sommaren som ”norromvarberg-helger”. Dessa helger har de öppet i alla butiker och besöksmål. Premiärhelgen var den 11-12 maj. Det har upplevt en markant ökning av besökare på alla platser. Nästa helg blir i månadsskiftet 31 augusti och 1 september. 

Efter framgångarna med mediabevakning, en lyckad lansering av marknadsföringsmaterial, samt lyckad första starthelg har Norr om Varberg fått flera förfrågningar om ny medlemskap. Självklart är de intresserade att växa även om det betyder mer arbete för styrelsen – med förhoppning om ansvarstagande från alla medlemmar.

De anslutna platserna för närvarande är:

Ax konst och keramik

Bodarna i Bua

Brantas Gård

Byaregårdens Brygghus

Ekkullens Fårfarm

Johanna Fribergs Keramik

Fridas Restaurang

Gårdsbageriet Idala

Hallands Kombucha

HamraGård

Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri

Kvarnbageriet

morÅdotter

Skårs Gård

Stättared 4H

Viskadalens Gårdsglass

Varberg Tomat

Regnér Garden

Åsens Gård Islandshästar

Är du intresserad av medlemskap ska du kontakta Norr om Varberg genom deras hemsida: www.norromvarberg.se

Sandor Olah

31 AUGUSTI – 1 SEPTEMBER

Den 31 augusti till 1 september kommer våra butiker och besöksmål öppna upp sina dörrar. Gå gärna in på respektive Facebooksida och kontrollera öppettider, aktiviteter och erbjudande för varje besöksmål. Vi bjuder på provsmakning av öl, nybakade bullar, prova-på-ridning och mycket mycket mer. Välkomna!

Under denna helg kan tyvärr ej Brantas Gård delta.