I år är det för 70 år sen en polsk pilot hoppade av från det polska försvaret med sin MIG 15 och landade på en åker utanför Veddige. Det är många medier som har tagit upp händelsen sen dess. Men det mesta som skrevs var fel. Då är det tur att Veddige har en egen historieforskare.

Nu har jag fått lite bättre ordning på denna händelse. Det mesta i tidnigsreferaten är felaktig. Händelsen vid Jonsjö i november 1957, som fick stora rubriker i nyhetstidningarna. En polsk 24-årig löjtnant var trött på livet bakom Järnridån. Han rymde med sitt Mig-plan. Över Viskadalen var ”soppan” tydligen slut. Han nödlandade i den blöta lerjorden utmed Viskan. En perfekt buklandning blev resultatet. Planet gjorde en sväng vid Istorps mejeri, där det höll på att krocka med den höga skorstenen. Hans-Olof Nilsson på mejeriet, då 23 år gammal, kastade sig på sin motorcykel. Först trodde han, att planet gått ner på Istorpssidan av Viskan. Han körde på sin motorcykel tillbaka och ner mot Veddige, där han upptäckte planet nere i leran. Han var den förste som var framme vid planet. Hans-Olof hade legat vid flygvapnet vid Såtenäs. Han låg där, när de båda flygande tunnorna kolliderade vid Stättared när Såtenäs hade en samövning med flyget i Halmstad (www.norrahalland.se/tva-stridspiloter-dog-i-flygkrasch/).

Först på plats

Hans-Olof ville veta om piloten var skadad. Han gjorde tecken, att denne skulle dra tillbaka huven. Efter en stund kom Lennart Norrman på sin cykel. Piloten öppnade huven.

Hans-Olof sade: “Sweden”. Varefter det kom ett leende från piloten.

Polacken var glad, det första han sa var ”polis”. Polisman Rune Härdeman i Veddige fick den höga äran att bura in piloten. Tyvärr har ingen noterat, vad det hände med piloten. Det har sagts, att han bytte identitet. Att han for till Kanada. Att han jobbade i Göteborg och är död. Planet, en sovjetisk MIG-15, monterades ned och skickades tillbaka till Polen, säkerligen efter en ordentlig undersökning av svenska tekniker. Hans-Olof Nilsson bor nu i Kungsäter. Det är denne, som står till vänster på bilden. Mannen till höger är Lennart Norrman. Men vem tog bilden? ⁄

Bo Emanuelsson