Du tror inte att det är möjligt. Inte förrän du ser det med egna ögon. Tänk att kunna motivlacka en bilfälg – med ett kolfibermönster, om du vill. Det är nu möjligt och av de fåtal utövare i Sverige, finns en av dem i Veddige.
Joakim Engelin, en ung teknikintresserad CNC programmerare på resa i USA såg det på TV. Det var då han bestämde sig att han ska vara först i Sverige med den nya tekniken. Hemkommen satte han igång direkt och – som han säger nu – skulle han börja idag med vetskapen om vad som krävs, då skulle han strunta i det. Som tur är så fortsatte han, trots motgångar ibland. Nu har han ett yrke som är unikt och hans företag, Custom Print Varberg är välkänd i branschen.
Tekniken kallas hydrotransfer. Motivet trycks på några mikron tunn film som därefter läggs på en tempererad vattenyta. Med hjälp av en aktivatorvätska som sprutas på ytan, blir filmen som en tunn flytande bild på vattenbadets yta. ”Detaljen” doppas nu i badet genom det flytande motivet som fastnar på ytan. Efter noggrann sköljning och torkning klarlackas nu ”detaljen” och ser helt magiskt ut med sitt nya mönster.
Självklart är det inte så enkelt. ”Detaljen” kan vara en vapenkolv, en cykelram, bilfälg… Många gånger krävs det förarbeten, komplicerade maskeringar och fler ”dopp” innan detaljen är färdig. Men resultaten är fantastiska, se bara på bilderna här. Träffa Joakim på sin hemsida: customprintvarberg.se