Vidhögeskolans nior har varit och träffat SKAL-bolaget för första gången (skola och arbetsliv).

Vidhögeskolans SKAL-bolag är Södra Cell och Ringhals. Torsdagen 4/2 delades niorna upp i två grupper, en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp. Dessa båda grupper delades i två, en till Ringhals och en till Södra Cell. En elev från varje grupp har gjort anteckningar.

Södra Cell

På Södra fick vi göra lite olika tester/laborationer. Vi fick göra tre olika som handlade om pipettering, fällning och pH-värden. Jag tyckte det var roligt och spännande att få komma till Södra och vara i deras labb och göra tester. Tror att alla tyckte det var roligt. Vi fick en trevlig stund på Södra + fika. /”Maja”

Ringhals

Besöket på Ringhals var jättebra. Grabbarna vi träffade var väldigt glada, positiva och tillmötesgående. Övningarna vi fick göra var roliga och det fanns flera övningar att göra. Övningarna handlade om ventiler, att sätta ihop med hjälp av ritningar. Vi arbetade med flera olika typer av ventiler Vi gjorde också övningar i skyddskläder för att känna hur det kan vara i verkligheten. Några övningar var som tävlingar på tid. Detta gjorde nog att fler blev engagerade och ville göra bra. De som vann fick priser.

Ringhals kanske inte är ett ställe för alla men jag rekommenderar studiebesök från skolor. Vi fick lära oss nya saker som också kan vara till användning i vardagliga livet. /”Erica”

Vidhögeklass i topp i Varbergs kommun i matematiktävling

Sigma åttan är en matematiktävling för åttondeklasser som hålls varje år. Elever i hela Sverige genomför problemlösning i matematik i två omgångar, en i november och en i januari.

Syfte och mål med Sigma 8

Huvudsyftet med Sigma 8 är att skapa större intresse för matematik genom att engagera elever i problemlösning som kräver logiskt tänkande, tillåter diskussion, och uppmuntrar kreativitet. Att argumentera för sina lösningar är ett primärt inslag i klasstävlingen Sigma 8 då hela klassen ska lösa problem tillsammans. Genom att använda logik utvecklar eleverna sitt matematiska tänkande och nya upptäckter bekräftas i klassrumsdiskussioner, vilket i sin tur stärker både självförtroende och motivation.

I årets tävling deltog 9 åttondeklasser från Varberg, varav tre från Vidhögeskolan. Klass 8C var den klass som lyckades bäst med problemlösning och samarbete på skolan, och arbetade ihop 68 poäng, klass 8B fick ihop 62 poäng och 8A 54 poäng. Alldeles utmärkta resultat för alla tre klasserna. Klass 8C var dessutom den klass i Varbergs kommun som hade högst poäng. Stort grattis till klass 8C! ⁄