Festligt dukade långbord väntade på över 140 medlemmar i SPF Seniorerna Kungsätersbygden när de kom till bygdegården 18 mars. Precis på samma dag, men 60 år tidigare, bildades ortens lokalavdelning i Sveriges Folkpensionärers Riksförbund.

Nu fylldes lokalen snabbt av förväntansfullt sorl. På programmet stod underhållning av hemlig art samt trerätters meny och välkänd musik. Allt planerat och genomfört av den nutida, kreativa styrelsen ledd av Lena Arvidsson, som dessutom författat en hyllningsvisa till föreningen och de som startade den 1955.

När alla hittat sin plats hälsade Marianne Berggren välkommen och kvällens föreställning kunde börja. Andin Svensson, en av byns ledande män på 1950-talet, trädde fram på scenen, trovärdigt gestaltad av barnbarnet Gudrun Torstensson. Sedan följde resten av den första styrelsen i tidsenlig utstyrsel. Två vältaliga kvinnor fanns med bland de första styrelsemedlemmarna, Olivia Johansson, hustru till grundaren av dagens Dooria, nu spelad av barnbarnet Gunnel Andersson, samt Hilma i Bergsbo, nyss hemkommen från Amerika. Där hade också inflyttade Älekullabon Axel Lind och Edde på Källäng varit och alla delade frimodigt med sig av sina långväga erfarenheter. Handlare C.A. Carlsson på Boklint försökte locka med billig sill och korv till eventuella utflykter. De fick dock inte bli för långvariga, tyckte Hilma, en halv dag räckte gott så inte husmorsplikterna försummades! Västrabuen föreslog hingstpremieringen i Tvååker som lämpligt utflyktsmål. Många intressen att tillgodose också för 60 år sedan.

Detta och lite till hade en pjäskommitté med Lena i spetsen satt ihop med hjälp av originalprotokoll och en hel del egen humor och fantasi. Den nyskrivna hyllningsvisan avslutade en mycket uppskattad föreställning tillsammans med en kavalkad av händelser från 1955 som Marianne letat fram.

Familjen Bolanders välkomponerade meny, också den inspirerad av 50-talet, innehöll snittar, slottsstek och inkokta päron med grädde. Sven & Co. underhöll och två av föreningens äldsta medlemmar Lisa Svensson och Åke Larsson, tillsammans 184 år, passade på att ta sig en dans. Kvällen avslutades med tack och välförtjänta applåder till styrelsen och alla som bidragit till en jubileumsfest värd att minnas.

Birgith Siberg