Min mormor, morfar och jag

Jag föddes på Lahall hos min mormor och morfar. Gården hette Klappbacken. Mormor var från Lahall. Morfar var från Karl Gustav. Han kom till Lahall som dräng till Backas, hans äldre bror arbetade där, men gick till Amerika. Han hette Algot. Morfar hade tre systrar, Emma stannade kvar hemma och tog hand om sin gamla mor. Två systrar flyttade till Göteborg, Augusta och Selma. Dom besökte ofta Karl Gustav. Augustas man hade körkort och lånade en bil i Göteborg. Skärsjöholm hette det lilla stället upp på berget. Morfars far Aron var snickare och hette Blixt. När barnen kom till skolan, ropade barna där: ”Nu kommer blixt och dunder”, när Aron fick höra det, fick dom heta Aronsson och Johansson. Det fanns mobbing på den tiden också.

Min mormor Sofia var sömmerska och min mamma Elin var duktig att sy, liksom hennes äldre syster Gerda. Fyra pojkar föddes på Lahall alla blev duktiga snickare Axel, Karl, Erik och John. Morfar var också snickare och laggkärlsmakare. Jag hade trettio kusiner runt om i Bua och Värö, Varberg och Göteborg och Skåne.

Morfar Johan hade flera kusiner en av dom fick en son som hette John Eriksson och bodde i Kinna, han blev riksdagsman och minister i Tage Erlanders regering.

Sen nio år tillbaka bor jag och min make Martin i Åskloster i huset som pappa byggde 1958 på farfars mark. Pappa hette Åke Svensson.

Min farfar

Min farfar Birger Andersson bodde i Åskloster. Han var född i Tvååker. Hans hem var Lille-Bengts, det som nu är Hembygdsgård i Tvååker. Farfar kom till Åskloster genom sitt arbete vid järnvägen. Där träffade han farmor som var från Kalthus. Han köpte sitt hus som stod vid Ringagården och flyttade det ner till Åskloster 1905. Farfar och farmor fick 5 barn, Karl som hade trädgårdsmästeri i Åskloster, John flyttade till Göteborg och blev mejerist. Sven flyttade till Skåne och han blev också mejerist bland annat i Vollsjö. Adelina var ogift. Åke, min pappa var yngst och arbetade vid järnvägen i Varberg. Min farmor gick bort alldeles för tidigt, hon var bara 54 år, i svårt njurlidande, min pappa Åke var bara 12 år.

Farfar var god vän med August i Ringagården, dom brukade fiska tillsammans. När August låg sjuk hemma satt farfar hos honom och läste ur bibeln. Farfar gick nästan varje söndag i kyrkan. Han var god vän med många präster, på hans 75-års kalas i Kärradal var det 5 präster där, bland annat Ingemar och Rolf Glemme.

Farfar hade ju fribiljett på tåget så han var ofta i Stockholm och Uppsala när dom studerade där. Därifrån kunde han åka till farbror Sven i Skåne. När Gustav V hade gått bort ringde farfar till Ingemar och bad honom att skaffa biljetter till kyrkan när begravningen skulle vara. Det fanns ju inga kvar. Men Ingemar sa, kom upp till oss, så ska vi gå och se på kortegen. Farfar åkte upp och dom stod nära kyrkan och det var vagnar med kransar. När dom började bära in kransarna tog farfar också en krans och följde dom andra kransbärarna in i kyrkan, där blev han kvar under hela begravningen. Rolf Glemme berättade detta på min fars begravning. Farfar gick bort 89 år gammal.

Anna-Greta Andersson bodde på Ringagården, hennes morfar August och farfar var goda vänner. Hon bor nu på Östergården, jag träffar henne ibland. I sin ungdom gick hon hushållsskola som låg i Ås, det var senare Hemvärnsgård, numera privatägt. Anna-Greta var 16 år när hon gick där hon är född 1931. Hon minns att hon serverade landshövdingen när han besökte hushållsskolan som lydde under Katrinebergs folkhögsskola. Den blev bara 1år.

Mina barn

När vår dotter Marianne föddes den 3 mars 1957 fick jag bo hos farfar för vi hade inte fått någon lägenhet. Hon utbildade sej till sjuksköterska och har bott i Umeå, Piteå och Östersund, men nu bor hon i Väröbacka och har eget företag, hon är företagssköterska. Marianne har två döttrar, Malin, den äldsta, bor i Luleå och jobbar på länsstyrelsen där.

Den yngsta, Sanna, bor i Eslöv, studerar i Köpenhamn, har gått 3 år och ska bli veterinär. Nu har hon och hennes fästman Erik, som är djurskötare på Skånes djurpark, köpt en liten gård i Sjöbo kommun Ö Kärrtorp, nära Vollsjö, min farbror Sven arbetade på Araskoga mejeri, 1km från den gården dom köpt. Världen är inte så stor ibland.

Farfar brukade hälsa på farbror Sven, då hade han cykeln med på tåget och han besökte många kyrkor runt om därnere i Skåne.

Ingela som tyvärr gick bort för fem år sen har en dotter Lisa som bor i Fort Landerdale, Florida, är gift och har en liten son Kai 14 mån. När jag var där träffade jag Cecilia Svensson från Veddige som är god vän med Lisa. Hennes bror John bor i Santa Monica i Kalifornien.

Deras syster Linn bor med sin familj i Stockholm.

Min bror Ingemar har 2 döttrar. Christina och Annica. Christina har två pojkar som bor i Veddige och Derome. Robert och Mikael, en dotter, Evelina som bor i Derome. Den 20 november döptes Roberts dotter i Ås kyrka och Linns dotter döptes i Veddige kyrka. ⁄

Ulla Holmgren född Åkesson