Bockbindarna i Drared
– Jag började binda halmbockar åt min farbror som tonåring. – säger Susanne Larsson – Och han har gjort detta sedan 1929. Marbobocken har tillverkats i generationer, idag är det Paulina, dottern som för arvet vidare. Och förutom de två är det även Kenth Dranvik, Susannes man som tillverkar bockarna sommartid.
– Vi tar ner rågen vid midsommar, när det fortfarande är grönt i axen. Den ska vara lite seg och lätt att arbeta med, annars spricker den – säger Kenth. Rågen ska torkas i mörker, för att den inte ska gulna. Vi ska ha halmstrån som är långa, tvärtemot vad spannmålsbonden önskar. Det är inte ovanligt att rågen växer till över två meter.
Kenth och Susanne bor öster om Veddige, i Drared på Västergården. Även Paulina Dranvik bor i ett hus på gården med sin sambo Ola och dottern Alice. Nästa generationens bockbindare? Vi får se.
Marbobocken tillverkar de på traditionellt vis. De sår och skördar råghalmen och flätar bocken för hand. Den vanliga stående bocken är en självklar storsäljare. Men numera finns bocken som sittande och liggande också. Bocken har fått nya familjemedlemmar: älgen, grisen, hästen, hunden till och med giraffen.
– Det är klart att många vill ha en julgiraff under julgranen om det går – i stället för julbock – säger Kenth med ett gott skratt.
– Jag har faktiskt lärt Ernst Kirchsteiger att binda halmbock. Det var på julmässan i Mårbacka som han och TV4 teamet dök upp. Han var lättlärd och han tackade så hjärtligt.