Med blick för det som är livet.

Har en kollega som räknar dagarna till julafton, i princip året om… Det finns ingen dag på året då han inte kan ange exakt antal dagar till julafton. Själv är jag alls inte av den typen som med en sådan glädje ser fram mot julafton.

En av årets bästa dagar infaller, i mitt tycke, några dagar tidigare. Runt den 21:e december.

Då är det vintersolståndet, årets kortaste dag, och därefter vänder det mot ljusare och längre dagar. Den första tiden efter detta datum märks förändringen egentligen inte alls, det tar veckor, ja till och med månader innan man egentligen märker av att ljuset börjar återvända på riktigt. Men det gör inget! För jag bär vetskapen om att det går åt ”rätt” håll! Jag tänker att vi är beroende av ljuset. Och glädjande nog är höstmörkret fyllt av små ljuspunkter. Allhelgonahelgen med alla ljus som tänds på gravarna och sprider trotsigt hopp i kompakt höstmörker. Hela adventstiden då stjärnor och ljusstakar lyser upp i fönstren. Lucia med skönsång och bud om omtanke och ljus i mörka hus. Till det som ger ljus i mörkret räknar jag även in julafton, än om jag inte ägnar mig åt att räkna dagarna dit.

Allt av gemenskap och omtanke om varandra ger hopp och ljus under årets mörkaste tid. Det som är enkelt och kravlöst är det bästa, som jag ser det. Därför är julafton inte en sådan dag för alla. Det är inte alla förunnat att ha någon att dela gemenskapen med. Det är inte alla förunnat att leva i en familj där gemyt och glädje är det som präglar tillvaron, och då är storhelger ofta svårare att genomleva än andra dagar. Den ekonomiska situationen lägger ibland något tungt och dystert över all förväntan av klappar och god mat. Vi har möjlighet att vara ljus i mörkret för varandra oavsett hur livssituationen, dagarna eller ekonomin ser ut. Att mötas enkelt och nära över en kopp kaffe och en pepparkaka, att ta sig tid att prata till någon när man är ute och handlar, att visa omtanke om någon man vet sitter ensam, kan vara den ljusglimt vår medmänniska längtar till. Vi kan vara ljuspunkter i tillvaron för varandra oavsett de yttre omständigheterna. Var dag kan vändas från dyster och mörk till gladare och ljusare om vi låter omtanke och värme prägla våra möten med andra människor.

Låt ljuset spridas i mörkret och njut av de ljusglimtar som livet har att ge. Var rädd om tiden tillsammans med de människor som är viktiga för dig. Försök undvika krav och stress och sök ljuset i mörkret. Var ett ljus för någon i din omgivning, ge av din värme och din tid. Det är den bästa gåvan av alla i såväl ljusa som mörka dagar.

Martina Vallerius