OBS! Ändrat till lördag den 27 april.

Veddige-Ås-Sällstorps Hembygdsförening har sedan länge haft värnat om Kvarnadalen i Ulvatorp/Sällstorp.

Antagligen var det en skattläggning på 1600-talet av handkvarnar som bidrog till att antalet skvaltkvarnar exploderade i Sverige. Rivningshysterin i det här landet spred sig dock även till skvaltkvarnar. Den nådde dock inte i så hög grad till Sällstorp. Här finns fortfarande 8 kvarnar på rad, unikt i Sverige! Tack vare att eldsjälar i bygden har vårdat detta kulturarv, beslutade Länsstyrelsen att förklara Kvarnadalen som byggnadsminne.

Lördagen 27 april sätter Hembygdsföreningen fokus på Kvarnadalen .

För de som har pigga ben ges möjlighet att följa den vackra Ulvatorpsbäcken från första kvarnen i Råryd ända upp till Stora Dämmet. Två kunniga byggnadsantikvarier från Länsstyrelsen kommer att lära oss allt om skvaltkvarnar! Och naturligtvis finns tid att njuta av den vackra faunan!

Samling 10.00 vid P-platsen.

Klockan 12.00 invigs byggnadsminnet av Hallands landshövding Lena Sommestad. Guidning vid de två kvarnarna. Samling vid P-platsen. Efter någon timma fortsätter vandringen förbi de resterande kvarnarna, ända upp till Stora Dämmet. Passa på att se byggnadsminne nr 51! Välj själv om du vill gå hela promenaden eller är nöjd med att se de två kvarnarna och invigningen. ⁄

INGVAR MÅNSSON