En reseskildring

När jag för ca 20 år sedan första gången satte min fot i det här landet, visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Under dessa 20 år har jag hunnit med 6 resor hit till Peru och jag upptäcker fortfarande massor av nya saker. Landet utvecklas för varje gång jag kommer hit till det bättre.

Peru är ett land i Sydamerika. Språket man talar är spanska men även quechua, som pratas av indianer, är numera officiellt språk. Peru är kanske allra mest känt för ett av världens sju underverk, Machu Picchu. En stad högt uppe i bergen, byggd med perfektion och en arkitektur som inte ens dagens arkitekter kan åstadkomma, dessutom i en miljö som är svåråtkomlig och utan dagens maskiner och hjälpmedel.

Peru intogs på medeltiden av spanjorerna, conquistadorerna. De kom och gjorde avtryck i historien. Vackra men slitna hus, bland annat i Lima,men också i andra städer, vittnar om den tiden.Innan dess fanns Inkafolket och andra samtida indiankulturer i landet på flera olika ställen, bland annat i Cusco och Kuelap. I dagarna har det peruanska folket firat sin självständighetsdag den 28 juli, då de till sist bröt sig loss från spanjorernas välde. I år är det 198 år sedan detta hände!

Men Peru är så mycket mer än Machu Picchu och Inkafolket.

Peru är också känt för sin gastronomi, som tillhör en av världens bästa. Variationen är enorm tack vare att landet spänner över tre olika klimatzoner, kust , berg och djungel. Det innebär olika odlingsförutsättningar och därmed olika grödor. Detta avspeglar sig givetvis i matkulturen. Varje departement har sin egen matkultur och sina egna speciella maträtter. Ceviche, causa rellena, cuy frito, seco de carne, inchicapi och många andra maträtter har satt Peru på den gastronomiska kartan.

Den här resan tog mig först till Lima. Bara i Lima beräknas det bo runt 9 miljoner människor, lika många som i hela Sverige. Det märks på trafiken och allt folk som ständigt är i rörelse. Efter jobbet fylls gatorna av människor och affärerna stänger inte före 22. Resturanger och serveringar fylls med folk, både unga och gamla. Lima får bli vår utgångspunkt, där firån tar man sig med flyg till olika delar av landet. Tåg är inget alternativ för det finns ingen järnväg att tala om. Buss finns, men det tar väldigt lång tid att resa på det sättet och om man lider av åksjuka rekommenderas det definitivt inte då vägarna är dåliga och går i zick-zack på många ställen.

Från Lima tog vi oss till Tarapoto i djungeln. Värmen och fukten slår emot dig på flygplatsen. Palmer och blå himmel, de gröna bergen i bakgrunden, cikadornas ljud och doften av förmultnade löv är minnen som sätter sig på näthinnan och fastnar tillsammans med ljudet av mototaxis som gasar för fullt och doppet i lagunen mitt ute i Tarzans bakgård. Gatuförsäljaren som säljer chips av matbanan och sötpotatis och kokosvatten direkt ur kokosnöten står som vanligt vid torget. För att vara en av världens främsta producenter av kaffe är det inte lätt att hitta ett café i Tarapoto som serverar gott kaffe, även om kaffeplantagen ligger runt hörnet. Här dricker man annat än kaffe.

Från Tarapoto till orkideernas stad Moyobamba tar vi en tur för att titta lite närmare på dessa underbara växter som växer vilt i omgivningarna. I Moyobamba finns även varma källor som man kan bada i, men vädrets makter ville annorlunda. Dagen vi skulle dit öste regnet ner, som det bara kan göra i djungeln, så turen gick vidare till Rioja, en mycket lugnare stad än Tarapoto som är full av liv och rörelse.

Efter en dryg vecka i hettan känns det ganska skönt att återvända till Lima och en något lägre temperatur runt 18 grader. Ett besök på en av de många lokala marknaderna är en upplevelse i sig och här finns många museer och en besök i Parque de la reserva och vattenshowen rekommenderas starkt.

Att bara gå runt och titta på kontrasterna och smaka på landets alla godsaker, gör att du är fullt sysselsatt.

Peru är landet där kontrasterna möter varandra. Landsbygden möter staden, fattigdomen möter rikedomen, urbefolkningen möter den moderna människan, dåtid möter nutid – allt i en för detta landet helt logisk omfamning. Stoltheten för sitt egets lands kultur och ursprung finns överallt! Och man visar mer än gärna upp det. Kanske är Peru din nästa semesterdestination? Jag vet i alla fall att det inte är sista gången jag åker hit – och min resa här är ännu inte slut.

Ikväll går turen till Chiclayo, vännernas stad. Vi får se vad den har att erbjuda. 

Yvette Diaz