Det finns en man i Kungsäter som kallas knivmakarehans på Instagram. Han är enligt sitt visitkort en Knifemaker & Craftsman.
Han heter Hans Svensson och är född och uppvuxen i Veddige men flyttade till Kungsäter i samband med att han fick jobb på Dalbo möbelsnickeri 1968. Han byggde sitt hus i Kungsäter 1975.
Intresset för knivtillverkning började väl att växa till sig 1997 då han skickat in några knivar till en mässa någonstans för bedömning för dessa alster. Dessa blev väl mottagna och berömda. År 1988 var det knivutställning i Ludvika och här hände det lite mer i Hans liv, han träffade nämligen Yvonne, en underbar kvinna som han senare gifte sig med.
Senare har det blivit många diplom och medaljer och det förstår man när man pratar med Hans, det är en hel vetenskap detta med knivstål,mammuthorn, komposit, trä,läder, sten etc. en salig blandning av allt som man kan tillverka ett knivskaft av. Så är det slipning och härdning av stålet, så det biter och håller skärpan när man skall använda det. Frågan är väl bara hur man använder en kniv som tillverkats av Hans, det är ju ett dyrbart och berömt konstverk man skaffat sig och det vill man ju vara rädd om. Så berättar han om en trevlig händelse 2015 på en utställning i Båstad ,där pirrade det lite extra när han fick det åtråvärda priset ”Publikens pris”. Detta året 2018 var SM i Norrköping ,där kom Hans på 9 plats bland 34 deltagande kniventusiaster.
Det är inte bara knivar som tillverkas utan även smycken står högt på den konstnärliga listan.
Hans är medlem i Knivmakaren Väst med säte i Varberg,där är han utbildningsansvarig och leder kurser. För närvarande pågår på torsdagskvällar en kurs med 16 deltagare på Påskbergsskolan i Varberg. Denna förening har 154 medlemmar och vill du ha kontakt så kolla www.knivmakarevast,se, eller Hans direkt 0709-386 249. hsv@kungsater.se.
Kort om föreningen Knivmakare i väst.
Föreningen bildades 1997 i Lindome. Har idag 154 medlemmar i regionen. Folk som gillar framför allt knivslöjd och liknande. Målsättning är att främja och vidareutveckla en god knivtradition, bevara det kulturella arvet och kunskapen inom konsthantverket. Man har medlemsmöten med intressanta föreläsare som kan berätta om traditionella och nya arbetsmetoder, material och verktyg. Kamratcirklar där man träffas visar vad man gör, utbyter idéer etc. Anordnar knivmakar och hantverksmässa samt SM i ämnet.
Avslutningsvis mina traditionella frågor om framtiden.
- Hur ser det ut här i Kungsäter om 30 år? Inte lätt, det beror på om kommunen vill satsa ordentligt Här på landsbygden.
- Om 100 år? Mycket förändras beroende på kunskap.
- Om 300 år? Svårt att säga, man får hoppas att det vänt till det bättre, men kontinentalplattan förskjuts med 2 cm om året, vad innebär det. ⁄
Text och foto: Uno Karlsson