Man kan med all fog kalla Kloar-Erik för Veddiges bygdefotograf mellan 1930-1960. Han efterlämnade 1700 negativ. Ivar Emanuelsson, från Veddige-Ås-Sällstorps Hembygdsförening, räddade arkivet 1966 och katalogiserade fotografierna; snyggt och prydligt i en anteckningsbok. Sedan har negativen legat i en låda under 50 år. Nu är de scannade och glasplåtarna är avfotograferade. Anteckningsboken är ersatt av en excelfil.

Hembygdsföreningen har under januari 2017 haft två bildkvällar då de 200 “bästa” bilderna visades på storduk. Bägge kvällarna var stora salen fullsatt! Publiken blev förtjust när 87-åriga Kerstin, född i Albäck, utropade: Det här är från mitt 10-årskalas!

Kloar-Erik skildrade framförallt området runt Dran, Albäck och Fageråkra. Här finns underbara arbetsbilder: från potatisplockning, betgallring, harvning, skörd, skogsplantering, skogsavverkning etc. Men många fotografier visar också mysiga pauser i arbetet, då stora kaffekitteln kommer fram.

Vi lever nu i en osäker tid. Det är lätt att glömma att människorna på Kloar-Eriks bilder har upplevt en ännu oroligare tid. En djup ekonomisk depression på 1930-talet följdes av ett hemskt världskrig. Och på 1950-talet var skräcken stor för atom- och vätebomber.

Men någon oro märks inte på Erik Anderssons bilder. Han lever fridfullt med sina får uppe på torpet Åkermossen, ovanför Järlöv. Och nu kan vi njuta av att se hans bilder från “den gamla goda tiden”. ⁄

Omkring 700 av Kloar-Eriks bilder finns nu på facebook. Sök på “Kloar-Erik, bygdefotograf i Veddige”. Och kommentera gärna bilderna, det ger dem mera liv!

INGVAR MÅNSSON, Veddige-Ås-Sällstorps Hembygdsförening