Tänk som det kan bli… Här gick vi och trodde att vi skulle fira 60-års jubileum i år. Men icke sa Nicke..

Hör och häpna, kören är ÄLDRE än så! Vi skrev ju om vårt jubileum i förra VISKA numret och detta resulterade i att en dam vid namn Anna Eliasson ringde och talade om att kören är ju äldre än så. Jisses! Vi var ju bara tvungna att träffa henne. Sagt och gjort med pennan i högsta hugg och gott stöd av en medlem i kören begav vi oss till Anna (blev både gott kaffe och goda kakor kan tilläggas). Anna hade gått med i kyrkokören redan 1943, efter att hon konfirmerat sig 14 år gammal. Hennes syster Karin hade då varit med i ca 2 år. Kören bestod då vid detta tillfälle av ca 5 sopraner, 3 altar och 6 män. Deras stämmor har vi inte riktigt koll på. Skall också passa på att rätta till ett av namnen som blev fel, och det är Anders Karlström, tenor, inte Karlsson som jag felaktigt skrev. Rätt ska vara rätt… Signe Karlsson var även då kantor.

Vi började räkna på åren och kom fram till att kören måste ju bli minst 75 år!

Inte dåligt eller hur? Så vi räknar med att vi fyller 75 år (såvida inte någon kommer och protesterar?). Anna berättade även om att Veddige bestod av 36 hus 1939, så visst har det hänt mycket med detta samhälle genom åren? Vi tackade Anna för upplysningarna och körde vidare till en annan fd. medlem i kören för att titta på lite bilder, vår kära Inger som genom åren tagit så mycket bilder på kören och konserter och annat som vi gjort. Här fick vi upplysning om att vi fick kåporna 1997. Nu för tiden använder vi dom inte längre, de är varma att ha på sig, tror det var 2012 vi använde dom sist. Men som sagt man vet aldrig, kanske vi dammar av dom en dag (ja, bara för en dag isåfall).

Kören är ju med i olika sammanhang, såsom Gudstjänst, Valborgsfirande, ger även konserter tillsammans med andra kyrkokörer såsom Ås-Sällstorps, Apelvikshöjd, LITO-kören och Örby är några av dem vi samarbetat med. Det är roligt med utmaningar, sånger som man aldrig trodde man skulle klara av att sjunga (Vem minns inte Hallelujakören? Sicket tragglande… pust. Men bra blev det). Första Maj firande, ”Sköna Maj” är inte så lätt, men när man väl lärt in den så sitter den. Konserter som vi gjort med andra körer: Ted Gärdestad inför en fullsatt kyrka, Py Bäckman också fullsatt vill jag minnas. Så roligt! Vi hoppas på fler sådana upplevelser. Vi deltog även vid invigningen av den nya kyrkogården då Biskop Björn Bäckersten, Hans Ivarsson och Gunilla Törn medverkade. Det är verkligen varierande och roligt att sjunga i kören. Vi kommer att ha en ny ”Prova på dag” i oktober och har du inte provat innan så tycker jag att du ska ta chansen nu, den 1 oktober 2016. Vi kommer att annonsera mera om detta när det närmar sig. Kan bara citera en av våra nyaste medlemmar:

”man ser verkligen fram emot torsdagarna och att få sjunga i kören”

Det tycker jag är ett bra betyg. Nu undrar någon. Vad hände 1989 (skrev ju i förra artikeln att ni skulle få reda på det denna gång, väntat?)? Jo, det var det året som vi fick Margret som kantor. Hon flyttade fram kören så dem blev synlig i kyrkan. Tidigare sjöng man som sagt alltid från läktaren, inte på grund av falsksång om ni trodde det utan bara för att det var så man gjorde på den tiden. Margret hade ju även hand om Gospelkören Vivace och barnkören. Hon var hos oss ända till 2005 tror jag sedan följde ett antal vikarier tills vi fick Marie-Louise Danielsson 2006. Det blev några fantastiska år tillsammans med henne fram tills 2012. Vi gjorde körutflykter till bla. Lundsbrunn för att tillsammans med andra körer träna körsång på olika workshops.

Sedan… Ja, se det berättar jag om i nästa nummer… ⁄

På återseende, SoOopranen Lena