På söndagen den 18 juni samlades över 300 glada och förväntansfulla vandrare till vandringens dag på Agnbäck i Kungsäter. Det var dags för invigning av Kungsjölederna.

Kungsjölederna sträcker sig från Agnbäck i Kungsäter som ligger i Varbergs Kommuns nordöstra del och Sju Sjöar i Öxnevalla som hör till Marks kommun och Västra Götaland

Detta är alltså ett gränsöverskridande samarbete,vad gäller både kommuner och län. Något som fungerar alldeles utmärkt.

Det var Kungsäter Gunnarsjö bygdelag,tillsamman med Sju sjöar som arrangerade vandringens dag och dagen började med bandklippning av Britt Marie Warnborn som är en ättling till Monarkfabrikernas grundare Birger Svensson. Birger Svensson hade under sin tid Agnbäck som fritidsboende och detta blev sedermera en barnkoloni för monarkarbetarnas barn. När detta inte längre var aktuellt så förföll platsen med hus och allt och så småningom revs det och eldades upp. Kvar vid badplatsen blev en tvättstuga som var fallfärdig men i någorlunda skick och därför räddades till eftervärlden. Det var inte så många som brydde sig och stugan fick utstå en del vandalisering genom åren och var rivningsfärdig.

Så småningom kom den upp på bygdelagets agenda och en vändning var faktum. Nu har stugan blivit totalrenoverad och genom bygdelagets försorg har platsen börjat att anta sin forna glans. Ett flertal arrangemang har funnits den senaste tiden och fler är på gång. Dels kan man privat hyra stugan för fest eller övernattning och dels kommer föreningar som bygdelaget att arrangera lite mysiga träffar m.m. Nämnas kan ett par planerade våffelkvällar i sommar och grillar är på plats om någon känner för ett grillparty.

Dagen fortsatte med vandring för de som så önskade och en del aktiviteter nere på stranden där serveringen fanns liksom tipspromenad, lotterier, prova på fiske genom Tolkens fiskevårdområdesförening Att bygga fågelholkar visade Marks fågelklubb. Om man sponsrade en liten peng fick man en egen fågelholk med sitt namn uppspikad i Agnbäcksparken. Man kunde också prova att paddla i de kanoter som bygdelaget förfogar över. Svenska Turistföreningen var representerad av Bertil Karlsson vilken också hade med ett gott gäng som provgick vandringslederna .Ett bättre val för att fördriva en vacker sommarsöndag är svårt att hitta.

Uno Karlsson