Redan 2015 började Ann-Kristin Hvalgren baka och sälja glutenfritt bröd. Men det är först nu som hon öppnar bageriet på riktigt.

– Första gången vi öppnade, den 28 februari 2015, sålde vi för 500 kr, skrattar Anki.

Hon berättar vidare att hon och dottern Katrin Zagerholm diagnostiserades med celiaki, glutenintolerans, som vuxna. Då insåg de vilket begränsat utbud det fanns av glutenfritt bröd. 

– Det mesta av brödet var dessutom fryst, vilket vi inte alls var vana vid.

Som av en händelse fanns det en stenugn i huset på Kullagårdens källare. Där hade Anki redan experimenterat med brödbak av den traditionella sorten. Nu provade hon sig fram i nästan ett års tid för att få fram ett riktigt gott, saftigt glutenfritt stenugnsbröd. Viktigt var att det även höll sig saftigt ett par dagar efter bakdag, precis som vetebröd gör. När resultatet kändes bra bestämde hon sig för att sälja brödet också. Sedan dess har det bara rullat på.

– Vi startade ett litet företag där alla hjälps åt. Jag bakar allt, min man, Bengt Hvalgren, bygger, planerar och sköter det ekonomiska. Min dotter, Katrin, tar hand om allt det tekniska och har även gjort allt marknadsföringsmaterial, även hemsidan! Min mans dotter, Linn Hvalgren, har också börjat jobba för mig och hjälper mig både att baka, göra inhandling, håller koll på lagret – ja allt det viktiga nere i bageriet! Sen har vi även superfin cafépersonal där Emma Jagestrand har jobbat längst, hon är verkligen en klippa! 

Innan bageriet jobbade Anki på färdtjänst i Göteborg. Men hon har succesivt gått ner i tjänst för att kunna satsa mer och mer på bageriet. Hon har även lagat mat till en förskola och jobbat med servering och försäljning, så hon är väl rustad för det här yrket.

Första sommar såldes brödet från bakdörren på boningshuset. Efter ett par år tog bageriet över hela källaren, där det även fanns ett café.

– Nu har vi haft möjlighet att bygga ett hus i stenladan nedanför vårt hus. Där har tidigare gått både tjurar, kvigor och deras kalvar. Nu är det ca 200 kvm bageri, café och personalutrymmen. Utöver det så har vi en stor servering i uterummet, som vi kallar det. Det kommer också finnas möjlighet att fika utomhus vid fint väder! Vill man kan man ta med sig sin fikakorg och promenera längs med Viskan, eller besöka det gamla vattentornet här uppe. Det är förresten magiskt fint att sitta på en av de många bänkar på den fina strandpromenaden, ta en fika och njuta av Viskan som susar förbi.  

Allt som säljs i caféet och ifrån bageriet är glutenfritt. Mycket av utbudet är dessutom mjölkfritt. Så en ren dröm för allergiker alltså. Man använder ekologiskt mjöl och i så stor utsträckning som möjligt svenska produkter. Bovetet man använder odlas till exempel i Värmland.

Förutom försäljning direkt till kund så levererar även Kullagårdens glutenfria stenugnsbageri till flera butiker i Göteborg, Coop i Varberg, Hemköp i Veddige samt flera caféer och hotell.