Hur var det att ha ett TV-team som följde er under resan?

– I börjar kändes det stelt att ha kameror riktat mot sig så fort man sa något men vi vande oss väldigt fort. Vi kom snabbt in i hur vi skulle prata och vart vi skulle titta osv. 

Det var en rolig upplevelse som vi absolut inte ångrar. 

Vi har fått så fin relation med alla inblandade från SVT och många nya vänner som vi planerar att träffa i sommar. 

Var det motiverande eller stressande? Vad tyckte familjen om uppmärksamheten?

– Att ha SVT med på resan har faktiskt bara varit roligt! Vi jobbade hårt för att hålla bygget någorlunda städat – alla fall när SVT var där! 

Och sen hade vi ju ett datum då sista inspelningsdagen skulle ske och det var väldigt motiverande. 

Vi skulle egentligen varit med i säsongen 2022 men blev framflyttade ett helt år så det var bara att köra. Altanen byggde vi i februari istället för i maj som vi planerat! Men nu har vi altanen klar och har kunnat sitta ute och njutit av vårsolen. 

Vi hann bli klara med allt utom panelen på väggarna i uterummet. Hela husbygget startade i januari 2020 och vi flyttade in i slutet på oktober 2020. 

På grund av coronapandemin blev Jennie permitterad och hade då tid att packa och röja i familjens gamla hus på Viskastigen. Andreas har jobbat heltid med husbygget. 

Jennie och Andreas flyttade hela bohaget på egen hand, utan flyttfirma. Jennie packade upp allt samtidigt som Andreas färdigställde de sista i husbygget.

– Vi har fått sån otroligt fin respons efter att programmet sändes i SVT, berättar Jennie. Mer än vi någonsin kunnat drömma om! Vi har fått brev och kort med lyckönskningar skickade till oss. Vi har fått telefonsamtal från olika delar i hela Sverige. Vi har fått gåvor. Vi har blivit stoppade när vi varit ute av folk som berömt huset men framför allt oss som familj. 

Hela familjen har blivit överrösta med fina ord från både kända och okända människor. Det är så fint! Det värmer, vi blir så berörda och rörda.

Saknar ni något från att bo inne i Veddige, och vad är det bästa med att bo lite utanför själva samhället?

– Vi saknar nog ingenting, säger Jennie. Det är ju fortfarande väldigt nära. Bara ta en promenad eller hoppa upp på cykeln. 

Allt är bra med att vi bor utanför samhället. Lugnet, tystnaden, naturen. Vi älskar att vakna till fåglarnas kvitter och ljudet från skogen istället för trafiken på Viskastigen eller någons gräsklippare. 

Har ni några tips till andra som går med husdrömmar?

– Gör det! Men tänk på varför ni gör det, råder Jennie. Vi gjorde detta eftersom vi hade en dröm om det, vi planerade i fyra år innan vi började bygga. 

– Och relationen är viktig – har ni inte en stark, trygg och kärleksfull relation så ska ni nog jobba på den istället för ett hus. 

Vad hade ni gjort annorlunda idag, och lärde ni er något nytt om er själva längs vägen?

– Eftersom allt har gått så bra hade vi inte gjort något annorlunda. Vi har gått igenom så mycket tillsammans men vår relation och vår kärlek har aldrig sviktat. Vi inser att vi bara blir starkare tillsammans för varje gång. Vi kompletterar varandra så fantastiskt bra och det har vi verkligen insett under husbyggets gång. Andreas har byggt allt, Jennie har målat, städat och burit material. Barnen har också hjälpt till med en del. 

Vi är ett team, ett jäkligt bra team!

Text: Samuel Linde · Foto: Andreas Vinterthun & Karin Linde