”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp!”. Detta citat tillskrivs Tage Danielsson (eller Henrik Tikkanen) och känns högaktuellt. Pandemier är inget nytt.

I Veddige-Ås-Sällstorps hembygdsförenings fotoarkiv finns bilder på unga människors dödsbädd. Dessa foton kan idag kännas makabra, men när Gunnar Engström för 100 år sedan fångade dessa tragedier på glasplåt i Sällstorp, var det för att anhöriga skulle få ett beständigt minne av sin kära släkting. Spanska sjukan drabbade då många yngre, medan covid-19 nu slår hårt mot våra äldsta. 

Hur har då hembygdsföreningen påverkats?  Hittills har tre aktiviteter ställts in. Många föreningar har inte kunnat hålla årsmöte. Men den 4 mars kunde vi hålla denna så stadgeviktiga sammankomst. Smittan hade då visserligen nått Sverige men ännu fanns det inga regler för social distansering. 

Kulturgeograf Pär Connelids föredrag i trång hembygdsstuga ändrades till en visning av fornåkrar i Björkhult. Påskäggpromenaden, valborgsfirandet och trädgårdsvandringen ställdes in. Men i samarbete med kyrkan kunde utomhusgudstjänst med gökotta i natursköna Kvarnadalen hållas. 

Bil efter bil anlände i slutet av maj till Årnäsuddens parkeringsplats och det började bli lite nervöst. Kommer det fler än tillåtna 50 personer som vill följa H G Karlsson på vandring med “Tema fåglar”? Vi blev 45 personer…

Även när orkidéer och torplämningar visades i Vadkärr klarade vi Folkhälsomyndighetens krav. 

Många av deltagarna i våra aktiviteter är över 70 år. Det är naturligtvis ett stort sug för denna åldersgrupp att komma utanför väggarna och se andra människor. Alla tycks dock vara medvetna om att hålla avstånd.

I skrivande stund är det omöjligt att veta hur covid-19 kommer att påverka höstens inomhusaktiviteter. Sannolikt kan vi bara samla små grupper i Hembygdsstugan. Ändringar i programmet kan läsas på hemsida och i sociala medier.

Text och foto: Ingvar Månsson

Även om pandemin påverkar möjligheten till fysiska möten syns och verkar föreningen i sociala medier:
Facebook: viska.link/hembygd och viska.link/hembygdfoto. Besök även Kloar-Erik, bygdefotograf i Veddige:  viska.link/kloar-erik och Torpletare i Veddige-Åhs-Sällstorp på viska.link/torpletare.
Instagram: @veddigehembygdsforening