”Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra idag!” ”Det man gör idag slipper man göra imorgon!”

Det finns många kloka talesätt om hur man bör prioritera sina sysslor, men ibland kör det ihop sig lite väl mycket … Men det är väl lika bra att göra allt på en gång, så är det ju gjort sen.

Kristi Himmelsfärdsdagen bjöd på strålande sol, en perfekt dag för den sedvanliga Gökottan med grannarna och andra hitresta. En extra ledig dag mitt i veckan! Vi börjar med att vända hönsäggen i kläckaren. Äggen i starholken har redan kläckts. Strax därefter, när kaffekorgen packades och grannarna var i antågande, uppdagades emellertid att det inackorderade flasklammet inte bara är glad i flaskan, utan även i rhododendron! Denna växt är alls icke lämplig att intagas, speciellt inte av ett lamm. Google är ofta räddaren i nöden, så även denna gång. Medicinskt kol verkade vara det som verkar bäst mot värkande magar. Efter lite letande i skåpen hittades ett par påsar Medicol från 2005. Tja, tillståndet kunde inte bli så värst mycket värre, så det blev till att proppa i lammet detta. En liten dos innan det var dags för tidigare nämnda grannsamkväm i gröngräset. Lite lammnäring fick vi också i honom.

Strax innan grannarna anländer har gårdens rökeri dragit igång och in hängs en välhängd hare och ett rådjurslår. Gökottan genomfördes utan större incidenter. Någon gök hörde vi inte heller detta år, men det bjöds på delikatesser såsom kokta vaktelägg, extremt närproducerade.

Lagom tills kaffet är urdrucket och det är dags att bege sig vidare i livet, har barnen försvunnit in i skogen upp på berget. Bilen lastas till brädden för avfärd till LAN i Kungsbacka, mor i huset får passa sjukt lamm och rökeri. Övriga barn, som inte ska på LAN, återkommer från berget och meddelar att de ämnar gå till sjön och bada. Enligt gammal tradition är ju Kristi Himmelsfärdsdag inte bara Gökottans dag, utan även stora badaredagen, så vem är väl jag att bryta traditioner! Packade och glada troppar de iväg in i skogen igen. Mor klipper delar av gräset medan rök och lamm vaktas. Kol och lammnäring i små doser, ofta, ved i röken då och då. Hej å hå! Den ska hålla 80-90 grader. 13 grader var det i vattnet om det var någon som undrade.

Dottern återkommer från sjön och klipper klart gräset. Mat lagas och intas, därefter kommer grannbarnen tillbaka för vattenkrig och andra ystra lekar. Eftersom vi är stenrika kan vi dela med oss till grannen som kommer och hämtar två lass sten med den eminenta lilla gräsklipparvagnen, fint ska det bli kring rabatterna. Haren är färdigrökt och maken återvänder. Även rådjurslåret blir klart vad det lider. Dagen lider mot sitt slut och lammet lider inte så mycket längre, det gamla kolet gjorde susen. Det lär alltså dröja innan vi röker lamm …

Kolet i grillen tänds och det grillas kyckling, äggen i kläckaren vänds igen innan sänggående.

Ny dag, nya tag! Från Östra Derome, Kalvhagen, Fårhagen, Vaktelburen, Dårhuset:

Marie Rydell