Jag fick ett mail från en stolt pappa. Han ville bara kort berätta att hans dotter syr ekologiska kläder på beställning som är bra för miljön och människor. Roligt att det finns de som vågar satsa – avslutar han. Nyfiket ringde jag upp Sara Hansson:

Vad gör du på dagarna?

– Jag är mamma till våra tre barn, Arvid, Alma och Annie. Och eftersom jag älskar ta hand om barn, har jag valt att jobba med detta. Jag är utbildad barnskötare och har jobbat en del inom förskola och äldrevården. Nu jobbar jag som dagbarnvårdare för ytterligare fyra barn, anställd av Ekolek Barnomsorg i Mölndal.

Då har du fullt upp…

– Sen driver jag en liten barn-secondhandaffär på gården. Jag köper och säljer mest ekologiska kläder, leksaker och dylikt för småbarnsföräldrar. Det går bra och intresset är stort. Jag har öppet en kväll i veckan efter att jag annonserat på Facebook.

Men kläderna då?

– Ja, och jag syr upp ekologiska kläder på beställning.

Barnkläder?

– Å nej, allt möjligt. Det blir en hel del damklänningar. Men även barnkläder, t-shirtar och byxor. Först har jag sytt upp kläder till min man, Åke. Han har fått t-shirtar och byxor. Min pappa har fått kalsonger. Och min bror t-shirtar. Och de är nöjda. Då gjorde jag en Facebook sida som heter Saras Eko och genom den får jag in en hel del beställningar. Tygerna och tillbehören köper jag från svenska och finska leverantörer som garanterar ekologiska produkter.

Varför ska man välja ekologiskt?

– Vår värld och nära omgivning är fullproppade med gifter och hormonstörande ämnen. Det är resultatet av en storskalig produktion som samhället framtvingar. Även om du klarar dig utan bestående men, vid tvätt och användning går gifterna ut till våra vatten och påverkar livet negativt. Att välja ekologiskt är ett val man gör för att aktivt motverka de negativa effekterna. ⁄

Sandor Olah