Det började 2009 när Lottas systerdotter, Ida kom hem från Tanzania, där hon var utbytesstudent. Det hon har berättat tog Maggan Börjesson och Lotta Ottosson rätt i hjärtat.

En skola mitt ute i bushen i Mwakikonge, med dåliga vägar dit, undermålig byggnad, inget vatten, barn som svimmar av hunger, törst och utmattning… Lotta och Maggan ville se det med egna ögon – och de ville hjälpa.

– Vi ville ge de åtminstone lite mat. En tallrik majsgröt skulle göra att de orkar hela dagen. Så vi började koka gröt.

Det var så vi började.

Grötprojektet blev till. Och det blev många fler turer dit. De kommer med hopp och lämnar med förtvivlan. Att hjälpa barn i ett fattigt land är ett oändligt arbete. Lottas, Maggans och Idas arbete har gett resultat. Med donationer från Sverige har de byggt en skola, anställt personal som lagar maten (gröt), köpt nya grytor, byggt nya eldstäder, tagit med läromedel, skoluniformer, de har låtit tillverka skolbänkar, har byggt en fotbollsplan  för att nämna de viktigaste. Nyligen blev det klart att en sponsor betalar byggandet av en 30 000 liter stor vattentank.

Men för Lotta, Maggan och Ida det viktigaste är fortarande den dagliga gröten för de 300 hungriga skolbarnen.

De som regelbundet åker till Mwakikonge i Tanzania med Grötprojektet är Lotta med Bert, Maggan med Kjell-Åke, Ida och Fredrik samt Patrick och Anna-Lena.

Dessa bilder är tagna på deras senaste besök i januari. Här ser ni skolan, invigningsceremonin, grötkokerskan och de glada flickorna som har fått nya idrottskläder. ⁄

sandor olah