Ja, det började med att de kokade gröt, sen byggde de vattentankar och nu syr de upp mensskydd åt skolans flickor. Var? I Tanzania förstås. Varför? Ja det var det vi frågade också.
Ida: Vi vill bara berätta om vår senaste resa. Det är ändå många från Veddige som är engagerade i det.
Det började som sagt 2009. Ida gjorde ett volontärarbete när hon gick i folkhögskola. Hon gjorde praktik i en skola i Tanzania. Och hon såg att det finns stora behov av hjälp. Och Ida insåg att det här klarar hon inte ensam, så hon frågade Lotta om hon ville följa med och Lotta frågade Maggan. Det passade bra för Lotta, hon ville ju alltid göra någon slags volontärarbete, och Maggan var på direkt.
Lotta: Och när vi åkte ner för första gången 2011, och såg att många barn svimmar i skolan för att de är helt enkelt för hungriga för att orka – då kokade vi majsgröt åt de. Och då startade vi Grötprojektet. Vi lät mura upp eldstäder, köpte in grytor och muggar, anlitade ett par kvinnor som kokade gröten – sen var vi igång.
Redan då bestämde de för att fortsätta hjälpa Mwakikonge skolans barn. Och många resor till blev det. Ida, Lotta och Maggan försöker åka ner till Tanzania åtminstone vart annat år. Och då startade de insamlingen.
Av insamlade pengar avlönar de 9 personer i dagsläget. Det är kokerskor som lagar gröten och diskar kärlen, en man som cyklar och hämtar vatten till, sen är det Clement och Nico som är våra kontaktpersoner.
Ida: Och så har vi startat upp ett nytt projekt. Vi låter en sömmerska sy upp tvättbara bindor, som vi delar ut till alla flickor som behöver det. Det är ju en av anledningarna till att flickor intå går till skolan. När de har mens så stannar de hemma. Det är två kvinnor som åker ut till skolan ibland för att berätta till tjejerna hur ska de använda bindorna. Och tjejerna är så glada!
I år har Ida, Lotta och Maggan varit i Tanzania mellan 11 februari och 5 mars. Det blir inte mycket till semester för de, även om de försöker spara ett par dagar i slutet av vistelsen, som de tillbringar i Zanzibar.
Genom åren har det blivit en hel del projekt för de. De byggde vattentank, en ny skolbyggnad med två klassrum och lärarrum, de har delat ut skolmaterial, skoluniformer, skolväskor och fotbollskläder. De har även låtit en lokal snickare tillverka nya bänkar och stolar till den växande skolan.
Läs mer, följ deras arbete och bli en bidraggivare: www.grotprojektet.se ❤
sandor Olah