Han heter Tomas Söderström, född och uppvuxen i Karlstad, bor i Veddige med sin tjej och tre barn. När han jobbar kör han skolbuss.
När han inte jobbar? Ja, då saboterar han tråkiga väggar till livliga konstverk. Han är graffitimålare.
För de som inte vet, graffiti är text och bilder som i konstnärligt syfte målas på ytor i det offentliga rummet av privatpersoner. Ordet graffiti är från italienska och betyder ristningar eller skrift. Graffiti är gatukonst som enligt Wikipedia: “från 1970-talets början utvecklats av ungdomar i USA, som under subkulturella och oftast illegala former gör tags, throw-ups och pieces eller bilder som innehåller något av dessa formelement, huvudsakligen med sprayburkar på exempelvis murar, väggar och tåg”. En högst kontroversiell konstform som enligt vissa förfular det offentliga rummet, de kallar det “klotter”.
Men konstformen har i senare tid blivit alltmer accepterad. Inte så länge sen har Varbergs kommun bjudit in kända och okända graffitikonstnärer för att smycka kommunägda offentliga ytor – mot betalning.
Tomas Söderström ser ut som en graffitimålare ska se ut. Keps, piercingar, tatueringar och allmänt kaxig utstrålning. Bakom fasaden hittar vi en duktig konstnär, en trygg familjefar och en ödmjuk yrkesman. Hans målningar dök upp i Veddige för två år sen. Den första var på lekplatsen där han bor.
Han har också blivit ombedd att måla i ishallens omklädningsrum. Just nu målar han på Kullagårdsfiskarnas klubblokal. Alla fyra väggar ska prydas med klubbens namn och symboler. I övrigt fick han fria händer.
Andreas Sparf, Kullagårdsfiskarnas kassör ringde Tomas för uppdraget.
–Våra barn går i samma skola, det var så jag fick lära känna Tomas. Jag frågade om han var intresserad och det var han. Sedan var styrelsen enig i beslutet att anlita honom. Lokalen var eftersatt och nedklottrat. När vi renoverade invändigt passade vi på att göra om utvändigt. Vi tyckte att graffiti passar bra i omgivningen.
Vill du se Tomas målningar då ska du bege dig till Björkholmsvägens lekplats (in bakom “rosa husen” som är gråa), eller till hockeyhallen. Vill du se hans senaste verk då ska du ner mot Karl XI:s skans – du missar nog inte det gamla pumphuset i sin nya skrud. ❤
Sandor Olah