För barn från Vitryssland på Stättared

Tjernobylkatastrofen har vi nästan glömt. Men i spåret efter den tragedin, och det hjälpbehovet som uppstod då, finns det fortfarande många ideella själar som arbetar för  barn i fattigdom hos vår stora granne i öst.

Extrem fattigdom

Tjugofem barn från Vitryssland lekte på Stättareds gård den 28 juli, under ledning av deras egna vuxna ledare samt Henric Nilsson, föreståndare på Stättareds gård. För stunden ser de ut som vilka glada barn som helst. Men anledningen att de är här under det knappt tre veckor långa vistelsen är deras situation där hemma. Många av de lever i djup fattigdom. De har igen möjlighet att ens äta mat varje dag. Kött ser de kanske en till två gånger i månaden. Föräldrarna är utan jobb och de får ingen hjälp. Det är Europas sista diktatur: Vitryssland.

Det här berättar Lennart Åberg, ordförande i Föreningen Tjernobylbarn i Horred. Föreningen drogs igång efter kärnreaktorkatastrofen i nittiotalet av Anders Brogren, präst i Horreds Församling. Idag är det ett trettiotal som hjälper till med att organisera ett läger var tredje år, för barn i extrem fattigdom.

Initiativ från Veddige juf

Barnen är nu för första gången på Stättared. Initiativet kommer från paret Irene och Kjell Rickardsson på Veddige JUF. Henric Nilsson tycker att det ska bli spännande med ett samarbete. Barnen bor just nu på Horreds Bygdegård.