Yogatrenden som nått Stättared.
Getyoga är en relativt ny yogatrend som spridit sig från USA till världen genom sociala medier. Nu har den kommit till Halland och Stättareds 4H-gård. Det är en härlig blandning av yoga, natur och djur. Tänk dig att du sitter på en yogamatta på en solig äng med getter som skuttar omkring och kanske nafsar de på din matta eller dina kläder!
Det är lätt att tro att getyoga är någon form av jippo eller kul grej som inte har så mycket med seriös yoga att göra, men inget kan vara mer fel. Getterna hjälper oss att komma in i ett tillstånd av yoga, att vara förankrad i nuet, närvarande, medveten och nyfiken, säger yogainstruktören Lisa Kwasniewski.
Idén till getyoga på Stättared tog fart när SVT Nyheter var ute på gården och gjorde ett reportage om de nyfödda trillingkillingarna Zebastian, Ziri och Zelda i april. Ett första provtillfälle gjordes i slutet av maj med över 50 deltagare som ville testa getyoga. Det var då Stättared bestämde sig för att planera in fler tillfällen med getyoga.
Genom kontakten med getterna övar vi oss i ickeverbal kommunikation som är viktig både för oss människor så som för djuren. Vi får kontakt med vårt hjärta och vågar ofta öppna oss mer än på en vanlig yogaklass. Vi får skratta, krama och släppa garden. Vi känner oss accepterade och älskade precis som vi är utan krav på prestation. Inom forskningen ser man stora positiva effekter med att introducera djur i barns liv då de får lättare att klara det sociala samspelet. Djurs närvaro ökar vår förmåga att klara livskriser och får oss att komma mer i kontakt med våra mjukare, mer kärleksfulla och mer omhändertagande sidor. Världen behöver mer kärleksfulla människor och vi behöver getterna, säger Lisa Kwasniewski ❤.
Vid bra väder kommer man ha chans att prova på getyoga den 2, 16 och 30 september kl 11 och kl 12. Anmälan via hemsidan: www.4h.se/stattared/getyoga/
Henric Nilsson