Hembygdsföreningen behöver din hjälp!

Jag var väl kanske 10 år den där majdagen när familjen åkte upp, långt in i skogen, någonstans ovanför Järlöv. Där inne fanns det en röd stuga och en skäggig gammal gubbe. 10-åringen tyckte nog att han verkade konstig men han syntes ändå vara snäll. Och under granarna fanns det fortfarande snöfläckar!

Vi besökte Erik Andersson, mera känd som ”Kloare-Erik” eller ”Kloar´n”. Han ansågs vara ett original, andra kanske tyckte att han var levnadskonstnär, somliga betraktade honom som dum. Erik hade aldrig något fast jobb, han valde att bo kvar i stugan, en bit söder om Mellan-Ärsjön. Och han var inte dum, snarare klipsk. Kloar´n var intresserad av teknik och försökte bygga ett litet privat kraftverk för att få elektricitet till sin stuga. Men han fick nöja sig med en fotogendriven generator, enligt Bo Emanuelssons ”Gänget i grusgropen”. Vid vårt besök ca 1964, hade jag inte en aning om att Kloare-Erik även var en duktig fotograf. Veddige-Ås-Sällstorps Hembygdsförening har länge haft en låda med hans efterlämnade fotografier. Här finns 1600 negativ (mest 60*90), 200 glasplåtar samt några färgdia. I lådan finns även 4 kameror. Hembygdspionjären Ivar Emanuelsson har numrerat och skrivit några ord om varje negativ. Nu ska samlingen scannas och göras mer tillgänglig.

Har du kunskaper om scanning, idéer om hur man gör en bildskatt tillgänglig eller är allmänt intresserad av bygdefotografi kontakta Ingvar Månsson, 072 432 16 61 eller maila ingvar.mansson1@gmail.com ⁄

ingvar månsson