Under Förintelsens minnesdag, höll vi föreläsningar om Auschwitz, för årskurs 7 till 9. Föreläsningarna tog plats i Vidhögeskolans aula.

Vi ansökte om att resa till Auschwitz i Polen genom att skriva brev om varför just vi ville åka med på “Auschwitz 99″*. Den 24 oktober 2015, bar det av med buss, med destination mot Polen, med 9:or från flera andra skolor i Varbergs kommun. Färjan gick på natten från Karlskrona över till Gdynia i Polen. Dagen därpå fick vi åka buss genom Polen, ner till Kraków, där vi bodde på hotell i tre nätter. Första dagen i Kraków besökte vi Auschwitz och Auschwitz Birkenau.

Under föreläsningen pratade vi främst om Förintelsen, om Auschwitz och Auschwitz Birkenau, men även om personliga upplevelser och känslor. Vi diskuterade om dåtid och nutid, och med publiken tog vi upp likheter mellan hur det såg ut i Tyskland innan kriget och hur det ser ut i Sverige idag. Främst tänker vi på den allt mer utbredda nationalismen och synen på människors olika värde som har växt i Sverige.

Resan gav oss insikt, upplevelser och känslor som vi kommer att ha med oss livet ut. ⁄

Linus Davidsson, Oskar Johansson, Sara Arvidsson

*”Auschwitz 99” är en ideell förening som arrangerar resor till Auschwitz för bland annat nior i Varbergs kommun.