Varje år, kring FN-dagen brukar vi på Kung Karl skola fokusera på barnkonventionen och FN.

Förra året hade skolan bjudit in flyktingar från Lia Hof till en heldag tillsammans med oss på skolan. Vi pysslade och lekte tillsammans.

I år fick vi besök av Anna och Jennie. Två mammor från Tvååker som 2008 åkte ner till Uganda i sällskap med lärare och elever från Bosgårdsskolan. De deltog i ett projekt, ”VM i samarbete” där skolbarn från hela världen bjöds in till att delta.

Deras besök ledde till att Anna och Jennie driver en skola i Uganda tillsammans med Eddie.

Eddie är en eldsjäl som byggt upp en skola, ”Bristol Academy”. Hans dröm var att förverkliga att alla barn skulle få gå i skolan, fattig som rik. Jennie och Anna kände att de ville hjälpa till att förverkliga Eddies dröm.

Sagt och gjort. Idag driver dessa tre skolan tillsammans. För att verksamheten skall vara möjlig att driva så behövs utomstående bidrag. På Bristol Academy går ca 400 elever i åldrarna 3-15 år. 200 av eleverna bor på skolan under terminerna. Cirka 30 av barnen bor där på heltid eftersom de är föräldralösa.

Under besöket på Kung Karl skola visade Jennie och Anna bilder från skolan/barnhemmet och berättade om barnens vardag. Våra barn kunde sedan ställa frågor. De blev väldigt intressant och tankeväckande för både oss och barnen.  Barnen fick verkligen upp ögonen för hur olika barns villkor är. Efter besöket fick barnen på Kung Karl skola, på lite olika vis sammanställa sina intryck.

Här är några av barnens funderingar:

”Dom fick äta samma mat två gånger om dagen. Det såg inte gott ut tycker jag. Sen i klassrummet satt brädorna i väggen inte så tätt. Om det regnade kom vattnet in i klassrummet. Dom fångade upp regnvattnet i en tank. Sen tog dom en liten balja och fyllde den med vatten. Sen tvättade dom sig med det vattnet. Jag skulle inte vilja gå i den skolan.”

”Det var trångt i salarna. Dom satt tre eller fyra vid varje bänk. Det var trasiga väggar och träbänkar.”

”Dom skriver av det läraren skriver.”

”Dom hade våningssängar med tre våningar. I en säng låg det tre personer så i en våningssäng låg det nio personer.”

”Det är bra att de har ett reningsverk nu. Innan drack de regnvatten”.

”Man skulle ha skoluniform i skolan. När skolan slutade skulle man ha fritidsuniform och dom fick tvätta sina kläder själva.”

”Jag tyckte det var bra därför att nu vet jag mer hur barnen har det i Uganda.”

”Till slut när de var färdiga så frågade vi några frågor och gav dom 1500 kr som vi hade fått in när vi hade öppet hus.”

Veckan på Kung Karl skola fortsatte i Barnkonventionen och FN:s anda.

Annelie Sjölin Ivarsson