Några fredagar per termin är det fullt drag på Viskastigen 24 i Veddige. Det händer saker i Viskadalskyrkan annars också, men dessa fredagar är speciella. Freda’ är en familjefest då det samlas familjer med barn i olika åldrar till en kväll fylld av roligheter! Tacobuffe´ till självkostnadspris, kiosk, disco, livemusik och en alldeles egen ”Talkshow” med spännande gäster och inslag bidrar till en god fredagsfeeling. Talkshowen leds av programledaren Tåny (med ”å”) och assisteras av DJ-Shark som skapar stämning med sina beats. Vår reporter Samuel Björling har träffat Tåny och DJ-Shark för en exklusiv intervju.

När vi möts i Viskadalskyrkans lokaler så är Tåny och DJ-Shark i full färd med att förbereda sig inför terminens kommande Talkshows den 1 mars och 5 april. DJ-Shark har precis hittat ett nytt häftigt ljud på sin laptop som han med stor entusiasm spelar upp på repeat. Tåny förbereder sig bl.a. genom att titta på andra Talkshows och programledare:

– Jag tittar lite på en del amerikanska kollegor och Skavlan även om jag oftast växlar över till Idol eller Talang på Tv4.

Plötsligt blir Tåny lite allvarsam i blicken, vilket är lite oväntat från den annars så sprudlande, glada och färgstarke programledaren:

– Jag har lärt mig att det viktigaste är att man vågar vara sig själv. Det brukar bli bäst då.

Jag är lite nyfiken på DJ-Shark. Denne mystiska diskjockey i hajdräkt och alltid med solglasögonen på sig. Och stämmer det att hajar inte sover?

– Jag har lite svårt för dagsljus och annat ljus också för den delen som är ovanför vattenytan. Det är därför som jag alltid har solglasögon på mig.

DJ-Shark ler lite finurligt innan han skrattar och frågar om jag ”hajade” till. Ordvitsarna och humorn finns allt där även om jag kanske inte helt och fullt förstod vart han ville komma.

– Jag har ju vuxit upp ovanför vattenytan, jag är ju ingen riktig haj. Det är en dräkt som jag har på mig. Solglasögonen är en del av min coola image, det hör liksom till rollen som DJ att bära solglasögon.

Lite smått chockad över insikten att DJ-Shark inte är en riktig haj blir jag samtidigt glatt överraskad över DJ-Sharks goda hajkunskaper. Man skulle nästan kunna tro att han under intervjun ”googlade” frågorna på sin laptop.

– På din fråga om det stämmer att hajar inte sover så kan jag inte svara för alla hajar. Men en del arter behöver vara i en ständig rörelse för att kunna dra in syre i gälarna. Så det stämmer att vissa hajar inte kan vila.

Jag frågar Tåny vad som är det bästa med Freda’.

– Förutom Talkshowen av helt partiska skäl så är det nog tacos och mötet med alla människor, nya såväl som gamla bekantskaper.

Nya bekantskaper? Vilka får komma?

– Alla är välkomna på Freda’. Fast husdjuren får ni lämna hemma, det räcker gott och väl med DJ-Shark. ⁄

Freda’ är en familjefest då det samlas familjer med barn i olika åldrar till en kväll fylld av roligheter!

Samuel Björling

Nästa Freda’ med Talkshow är fredagen den 1 mars kl18.00-20.00. För mer info om vad som händer i Viskadalskyrkan i Veddige besök: viskadalskyrkan.se, prenumerera på veckomailet eller följ oss på sociala medier.