Lördag den 14 december förra året samlades Olika kulturer för att smygstarta julfirandet tillsammans

Under lördagseftermiddagen samlades både nyanlända och lokala invånare på församlingshemmet i Veddige för att fika tillsammans och dela ut julklappar. Det var de frivilliga, Yvonne, Ingegerd och Angela samt kulturguiden Samka Lovic som tog initiativet till ett julfirande. Festen var stängd för allmänheten. Diakonen Ingela lånade lokalen för dagen.

I köket var det full aktivitet. Alla hade sina uppgifter. Musikanten, som Ingegerd har ordnat, en trevlig man med sin röda skjorta och dragspel. Rune och Yvonne fixade kaffe, te, saft och dukade bord. Angela och Ingegerd kom med julbakelser och ställde julklapparna under pianot. Doris kom med goda vaniljsockerkakor. Lussekatter, pepparkakor, julmust fanns på bordet. Birgitta och Anna anländde. Vi hade tomteluvor på oss. Barnen tyckte vi var söta i dem. Esther, kommunens bostadsguide, kom med en nyanländ familj. Hon var behjälplig med skjuts. Familjen kom i kontakt med svenskar samhället för första gången sedan de kom till Sverige, för en månad sedan. Lotta, min kollega, tog med sina barn och deras kompis med mera julklappar som de själva har köpt och slagit in. De ville göra något riktigt bra under julen. De lekte med de andra barnen.

När de första gäster kom var stämningen välkomnande. Alla kramades och intog sina platser. Jag inledde med tal och vi presenterade oss för varandra.

Vi dansade och barnen var nyfikna på julklappar. De gjorde julkort med julhälsningar. Att smaka på julmust kan vara en utmaning för vissa.

Efter mysiga stunder, dans och lek lämnade vi församlingshemmet med förhoppning om att vi kommer att ha flera liknande träffar. Kanske på påsk eller midsommar.

Julfirandet blev en succé. Vi vill visa hur man firar jul i Sverige. Det är ett sätt att lära sig om kulturen, men vi vill också visa att julen är ett sätt att träffas, umgås och komma närmare varandra.

Samka Lovic

Varbergs kommun kulturguide