Sommar och lediga dagar ger ofta tid till att läsa. Jag tog mig an en bok som så många sagt till mig att “Du måste läsa den”…

Och sagt och gjort – trots att hela titeln provocerade mitt sätt att tänka om människor. “Omgiven av idioter”. Jodå, jag brukar säga att det finns folk till allt, och aldrig någonsin tänker jag på andra som idioter. Jag tänker att uppdraget som medmänniska är att leta efter det goda och intressanta som var oliktänkande – eller likasinnad – människa bär.
Det har blivit stort att intressera sig för vilken färg olika personlighetstyper har. Med enkla förklaringsmodeller sätts människor i fack och vi ger dem en färg. Något vi tar oss rätten att göra och ser oss ha förmågan att göra. Till och med med epitet som idioter vi omger oss av.
Kanske är det därför det är svårt med dem som inte låter sig placeras i fack. De som är av regnbågens alla färger. För att det inte är så enkelt och ensidigt. Eller enfärgat om du så vill.
Det finns inget för oss välbekant fack att stoppa de människor i som glatt och frimodigt vågar visa sig utanför det vi kallar “normalt”. De som vågar vara oförutsägbara och kanske “spretiga”. Som går utanför de ramar vi stängt in oss , andra eller varandra, inom. De som vågar visa något mer än ett ensidigt, förutsägbart och enkelt yttre som “passar in” i den tid och den miljö vi lever i. De som ställer till det för oss som är heteronormativa, heterogena, blå, gula, röda eller gröna och känner oss trygga med det. Eller kanske ännu hellre, känner oss trygga när vi kan placera in någon annan inom dessa förenklade enfärgade ramar. Vi vill göra en analys, hitta en diagnos, sätta ett epitet. Och på sätt och vis behöver vi ha en förutfattad mening för att förhålla oss till livet och för att utgå från något när vi möter varandra . Dock tjänar ingen på att vi bär en fördömande, förlöjligande eller förminskande attityd.
Vi människor är en palett av liv och färg. Av glitter och sot. Livet är varken enkelt eller förutsägbart.
Människor i min omgivning är inte enfärgade och endimensionella och inte jag heller. Vi är komplexa och sårbara, färgsprakande och starka.
Det är att förminska andra och förneka livsglädjen om vi påstår något annat.
Vem du än är, vilken färgskala som än är din, vilket liv du än vill leva. Du är älskad, unik, värdefull och välsignad.
Omgiven av briljanter, diamanter, prismor, gåvor och begåvningar! ❤
Martina Vallerius