Verksamhetsansvarig, Derome trämuseum:  Amanda Nord Axelsson

Viska! Har på många sätt blivit som ett arkiv över vår hembygds historia de senaste 20 åren. I otaliga artiklar har det berättats om evenemang, möten, händelser och annat smått och gott som kunnat intressera den inbitne. Som ni säkert förstår så älskar vi på trämuseet historia och i samband Viska!s 20-årsjubileum tänkte vi att det kanske passar med en liten tillbakablick även på museets verksamhet.

Vi gjorde därför en djupdykning i de otaliga fotoalbum som finns på museet och hittade faktiskt några riktiga godbitar att dela med oss av.

Någon som besökt museet på sommaren har kanske haft turen att få se den stora ånglokomobilen från 1915 köras. Ånglokomobil kallas det när ångmaskin och panna sitter ihop och dessutom har hjul. Hjulen skulle göra maskinen lättare att flytta, men frågan är hur lätt man egentligen flyttar en 16 ton tung maskin? Denna fråga ställde man sig även på museet för sådär 20 år sedan när man beslutade sig för att testa. Först fick man fundera lite på vad för hjälpmedel man hade till förfogande i början av 1900-talet. De första motordrivna fordonen kom till Sverige ungefär samtidigt som ånglokomobilen och var inte något som gemene man hade tillgång till (frågan är väl också om dessa fordon vid den här tiden ens varit tillräckligt starka). Lösningen blev två rejäla ardennerhingstar. En bra bit in på 1900-talet var nämligen hästarna fortfarande vanligare som dragkraft än de motordrivna fordonen. Men kan två hästar verkligen dra 16 ton? Svaret är nej. För att dra den stora maskinen hade det behövts sådär 6-8 hästar till, men var hittar man ett så långt spann idag? Det blev åtminstone fina bilder och med lite fantasi kanske man ändå kan föreställa sig raden med arbetshästar komma dragandes med den nya maskinen genom någon stad en gång i tiden…

På ett trämuseum måste man självfallet också ha en ramsåg. Men vart får man tag på en sådan då? Tja. Kanske i en fallfärdig byggnad ute i tassemarken? Ramsågen på bilderna var den sista maskinen som fanns kvar på sågverket i Torsholma utanför Älmhult. Kanske hade den lämnats kvar då den ansågs för svår att få ut. Dels var den mer eller mindre inbyggd i själva byggnaden och dels var den fastgjuten i ett betongfundament. Detta gjordes ofta för att inte ramsågarna skulle ”skaka iväg” när man sågade. Museets engagerade mannar såg dock inget problem i detta och man beslöt sig för att göra ett försök att få hem sågen. I bildserien kan man se hur man först och främst rev byggnaden. Sedan spenderade man en vecka på att hacka loss den ur fundamentet och slutligen hissades den 4 ton tunga sågen försiktigt upp på kranbil och fraktades hem till museet. I den nya utställningen som invigs i sommar kommer sågen rustas upp och få en mycket mer spännande look, missa inte detta.

Självklart måste vi även visa några jämförelsebilder. Mellan dessa bilder skiljer det 18 år och mycket har hänt sedan dagen då Stefan Gerhardsson, ena halvan av Stefan & Krister, underhöll på ”scen”utanför museet. I den numera gula arrendatorbostaden visas Gunnar ”Bissefällarn” Svenssons träfigurer och trädgården har fått ge plats åt såghus, magasin och snickarverkstad. Museet har dock inte slutat växa än och i bakgrunden syns även en helt ny utställningslokal som under året kommer att fyllas med nya spännande föremål och berättelser.

Andra artister som underhållit på museet är bland annat Martin Ljung och Evert Ljusberg. Även Leif ”Loket” Olsson gästade museet vid ett tillfälle. Alla fick de också posera för den obligatoriska bilden vid laggbänken.

amanda.derome.tramuseum@telia.com