Varbergs stolthet – kust och inland – det är den perfekta blandningen av de två som gör Varbergs kommun till den pärla den är. För vad vore Varberg utan bokskogarna i Dagsås och Åkulla, världsarvet i Grimeton, rundkyrkan i Kungsäter, den vackra Skällingesjön och alla de andra fina sjöarna i Varbergs inland, för att bara nämna några saker.

För oss som bor och verkar på landsbygden är landsbygden så mycket mer än bara rekreation. För oss är den livet, så som vi vill leva det. Man skulle kunna säga att det är frihet utanför husknuten.
Ni ser det framför er… gröna ängar och kullar, böljande sädesfält, smala slingrande vägar, porlande bäckar och just nu… vitsippor i massor. Snart är det dags för den ljuvliga grönskan i bokskogarna och det glittrande vattnet i våra sjöar.
2017 blev Varberg utsedd till årets landsbygdskommun och i år kan detta kanske gå i repris. Varbergs kommun är just nu nominerad till Årets superkommun i kategorin ”småstäder och landsbygdskommuner”. Varberg har också chansen att vinna pris som ”Årets gröna kommun”. I skrivandets stund vet vi ännu inte hur det går, men den 16 maj får vi reda på om det blir en repris eller inte.
Jag är stolt över vår fina landsbygd i kommunen. Jag är stolt över att där flödar entreprenörsandan, företagandet och kreativiteten. Egenföretagandet är en förutsättning för en levande landsbygd och det har vi på landsbygden tagit till oss. Det finns otaliga bra exempel på där kreativiteten och entreprenörsandan tar jättekliv framåt med hjälp av att de lockar turister ut till landsbygden. Det behöver inte vara stora företag med många anställda. Småskaligt och avskalat kan dra besökare precis lika bra. Många är de lokala matproducenter som har gårdsförsäljning av sin produktion och då gärna både ekologiskt och närproducerat. Företagandet på landsbygden måste underlättas , för där bygger vi det framtida levande Sverige.
Kommunen har i en policy ”Västkustens kreativa mittpunkt” antagit att de ska skapa förutsättningar för tillväxt i hela kommunen. Ett steg i detta har varit att inrätta en landsbygdssamordnare på kommunen där man som landsbygdsbo kan få hjälp och stöd eller ha någon att dryfta utvecklingsidéer med. Ett annat steg i att skapa förutsättningar för hela kommunen är utbyggnaden av bredband, där Varbergs kommun ligger i framkant. I dagarna har även en ny busslinje som trafikerar Varberg med ett tiotal smultronställen i och runtomkring Åkulla boksskogar haft premiär.
Arbetet med att utveckla landsbygden är ett kontinuum och det får inte stanna av. Samtidigt är det otroligt viktigt att det görs i samarbete med de som faktiskt bor där, ortsbefolkningen. Att lyssna på och beakta önskemål är ett sätt att lyfta och utveckla landsbygden. Den 26 maj mellan 10-12 kan du träffa oss i Kungsäter och dela med dig av vad just du gillar med landsbygden. Tillsammans kan vi lyfta landsbygden ännu mer. Idéer och kreativitet måste få utrymme att flöda, bara då kan landsbygden bli för andra, det den är för oss som bor här, livet… kanske på en pinne. ❤
Yvette Díaz Ordförande i Varbergs moderata landsbygdsgrupp