Nu är det faktiskt dags att även vi på Derome Trä & Nostalgimuseum drar vårt strå till stacken och bidrar till denna fantastiska lilla tidskrift! Även om våra hjärtan framför allt klappar för träbearbetning klappar det också för denna allas vår hembygd, det var ju trots allt här allt började även för oss.
Som museum är vårt främsta syfte att bevara föremål och dess historia, men också att se till att fler får ta del av den. Här tänkte vi därför ta ett av stegen i detta arbete och fram över kommer ni bland annat få följa vårt arbete här på museet, läsa om spännande gamla föremål och kanske höra en och annan märklig historia. Men först och främst är en ordentlig presentation på sin plats.
Derome Träbearbetningsmuseum, som det först hette, grundades 1991 av Erling Andersson som allt sedan barnsben haft ett brinnande intresse för träbearbetning, och konstigt vore det väl annars. 1946 startade nämligen Erlings far Derome Såg och tillsammans med sina tre bröder drev Erling i många år det som till slut kom att bli Deromegruppen. Det starka intresset bidrog snart till att en enorm samling föremål, maskiner och verktyg kopplade till träbearbetning började ta form och 1991 valde alltså Erling att göra dessa tillgängliga för allmänheten i vad som idag är Derome Trä & Nostalgimuseum.
Samlingen är en ständigt växande organism och idag utgörs den av omkring 9000 olika föremål, allt från små handverktyg till den sex ton tunga ramsågen. Men museet har även utvecklats till att bland annat innefatta en nostalgiavdelning, en konsthall och en museibutik med trähantverk från hela Skandinavien. På söndagarna hela sommaren får besökare även uppleva de gamla ångmaskinerna i ”full aktion”. Att se de gamla maskinerna fortfarande igång är en upplevelse för alla, inte bara de med ett intresse för maskiner eller träbearbetning. Det tuffande ljudet, synen av ångan som stiger i skyn och lukten av eldning och nysågat trä tar vem som helst tillbaka i tiden.
Håll gärna utkik i nästa nummer efter mer från oss på Derome Trä & Nostalgimuseum! Kan du inte vänta till dess är du välkommen till vår hemsida www.derometramuseum.se, vår sida på Facebook eller självklart hit till museet. ❤
amanda nord axelsson