Det känns som att tiden gått fort från det att grävmaskinerna påbörjade arbetetet tills den stod där i stort sett färdig: den stora, svarta byggnaden vid Veddiges västra infart. Den som följt utvecklingen av bygget har säkert lagt märke till skylten – här byggs Sveriges modernaste padelcenter. 

Men vad är egentligen padel för något? Det låter ju onekligen som något som passar att syssla med i närheten av Viskan, men har faktiskt inget att göra med att ta sig fram med en flytande farkost.

Spelet kommer från tennisen, och har regler som i stora drag påminner om sitt äldre syskon. Även bollen är i regel exakt likadan. De stora skillnaderna vid första anblick är rackets utseende, och banan, vilken omges av väggar vilka även får utnyttjas under spel.

Explosionsartad tillväxt

Intresset för sporten har exploderat de sista åren och padel är just nu Sveriges snabbast växande idrott. På många platser i Sverige möter man efterfrågan genom att bygga om befintliga hallar till padelhallar. Att bygga helt nytt på det sätt som görs i Veddige innebär givetvis en betydligt större satsning, men en satsning som förhoppningsvis får både ortens invånare och tillresande att komma hit med padelracket i högsta hugg.

Bröderna Petter och Olle Neldemo ligger bakom PON Active Padelcenter.

Bygglovsansökan för PON Active Padelcenter, som är namnet på hallen, inkom till kommunen i augusti 2019, men det dröjde till i början av mars innan den godkändes. Samma vecka sattes spaden i jorden, och nu är den snart redo att öppnas för spel – Veddiges eget padelcenter.

– Det är lite arbete kvar med receptionsdelen, sen inväntar vi en besiktning på ventilationen – därefter kan vi öppna, säger Olle Neldemo, som tillsammans med brodern Petter ligger bakom initiativet tillsammans med pappa Micael, ansvarig byggherre för projektet.

– Vi vågar inte gå ut med ett datum, eftersom just besiktningen kan dröja ett par veckor, fortsätter Olle.

Fyra av elva banor finns i Veddige

När padelhallen öppnar dörrarna för spel kommer det att finnas elva banor i Varbergs kommun, varav fyra finns hos PON i Veddige. För en sport som vuxit så mycket och så snabbt har tillgången till banor varit ett av de absolut största problemen. Det är ingen vild gissning att Veddiges nya padelcenter kommer att locka mycket folk.

PON har fyra padelbanor och två squashbanor.

Men varför bygger man en padelhall i Veddige?

– Vi är ju från Veddige, säger Petter, även om vi båda numera bor i Göteborg. Vi har själva spelat padel i flera år, och tanken på att bygga en padelhall har vi burit på ungefär tre års tid. Vi har letat efter rätt tomt i flera år, men vill man bygga en padelhall så ska man helst bygga med ganska högt i tak om man vill uppfylla kraven för tävlingsstandard. Då kan man ju inte bygga mitt i samhället. Så när vi fick nys om den här tomten tvekade vi inte.

– En av anledningarna till att bygga en hall här i Veddige är läget, fortsätter Petter. Vi tror faktiskt att vi kommer kunna locka spelare ända från Göteborg. Bor du i de södra delarna av stan går det nästan lika fort att ta motorvägen ner till Veddige som att ta sig genom stan till någon av hallarna där. Att hitta lediga tider i padelhallar är inte alltid helt lätt, särskilt inte under vettiga tider. Vill man ha en tid efter jobbet, säg mellan 17 och 21, så kan det vara riktigt svårt.

Adidas som samarbetspartner

När ViSKA får en rundvandring inne i hallen, som enligt egen utsago är en av Sveriges modernaste padelhallar, är hantverkarna i full gång med färdigställandet. Samarbetspartner är inga mindre än Adidas, som gått in helhjärtat i bröderna Neldemos projekt.

Glasväggarna är en av de stora skillnaderna mot tennisen. En skicklig padelspelare använder väggspelet på ett kreativt sätt till sin fördel.

– Adidas har som ambition att bli marknadsledande inom padel, berättar Olle. Deras förhoppning är att vår hall ska hålla så hög klass att de kan använda den som referens.

Adidas har levererat padelbanorna, tillsammans med Unisport som står för gräs och underlag. Dessutom innebär samarbetet med Adidas att PON kommer ha en butiksdel där ett all utrustning du behöver som padelspelare kommer kunna erbjudas.

– Går du in i en vanlig sportaffär och ska ha ett padelrack så hittar du en budgetvariant och en i toppklass, men inget däremellan, menar Olle. Vår tanke är att det ska finnas ett brett utbud som passar alla spelare.

Just den stora bredden är en av anledningarna till att padel är den snabbast växande sporten i Sverige.

– Man spelar två mot två, som dubbel i tennis. Det gör att man kan spela ganska jämnt även om inte alla fyra spelare är på samma nivå.

Smidigt bokningssystem

Hur går det till om man vill boka en padelbana för en timmes spel? Petter visar en app i telefonen, MATCHi, där du hittar en lista med anslutna padelhallar, sorterade efter hur nära de ligger, från din nuvarande position. Här finns även PON med, och att boka en ledig tid är gjort med en enkel knapptryckning.

– Det är ett ganska sofistikerat system, berättar Petter. Hallen kommer vara disponibel för spel från fem på morgonen till halv ett på natten. När du bokar en tid får du en kod som du slår in på en knappsats utanför dörren. Banan som du bokat tänds upp strax före din tid, och släcks ett par minuter efter tiden är ute.

Dessutom kommer Petter och Olle båda att jobba i hallen, så receptionen och butiken kommer att vara bemannad under vissa tider. För den som är intresserad av att testa på padel kommer det med andra ord att finnas möjlighet att prata med kunnig personal, eller slå sig ner i loungedelen.

Stark communitykänsla

För den som ännu inte knutit kontakter med andra spelare kanske det kan kännas svårt att få till en grupp om de nödvändiga fyra spelarna, men detta hoppas man kunna överbrygga genom att bygga en stark communitykänsla kring padelspelet i Veddige.

– Vi strävar efter att få en klubbkänsla här, säger Olle. På de flesta platser är pay-and-play-systemet helt dominerande. Du bokar din tid, kommer hit och spelar, och sen är du klar. Hos oss får man gärna sitta ner en stund, och prata med folk. I Skåne är man duktig på det där, där är många ställen som lyckats jobba bra med ett klubbliknande koncept.

Padel tilltalar spelare i alla åldrar. Planer finns på att erbjuda seniorkvällar, och att jobba upp en gedigen ungdomsverksamhet. Dessutom finns det en konferensyta för den som vill lägga sitt företagsevent i en rolig och aktiv miljö.

– Vi planerar även att komma igång med seriespel efter nyår, för den som är lite mer tävlingsinriktad, berättar Petter.

När rundvandringen och intervjun börjar närma sig till slut tvingas jag erkänna att jag ännu inte testat på padel själv. Men med en av Sveriges modernaste hallar på cykelavstånd från hemmet är nog de flesta giltiga skäl att låta bli att plocka upp ett padelracket undanröjda.

Text och foto: Samuel Linde