Foto önskas, tack!

Veddige-Ås-Sällstorps Hembygdsförening har en fotogrupp som samlar in och scannar bilder från bygden. Så leta upp bilder från vardagen, fest, kalas, idrott eller arbetsplatser! Visst har du ett foto på din första bil! Och kanske en liten berättelse om din gamla trotjänare.

Maila gärna till ingvar.mansson1@gmail.com eller ring 072 432 16 61

Det här var min första bil

Min första bil var en Folkvagn, årsmodell 1966. Den kostade 4000 kr, vilket motsvarar 27 000 kr idag. Den var bara 7 år gammal och behövde omedelbart svetsas mot kraftiga rostangrepp! Men sedan gled en stolt nittonåring omkring på vägarna i sitt fina ekipage!

Dock hade Bubblan sina små svagheter:

Efter att ha varit på friarstråt ovanför Borås susade jag gladlynt mot Veddige i augustinatten. Till en början noterade jag att strålkastarna lyste allt svagare och vid Horred blev det beckmörkt! Dumdristigt tog jag mig hem, försökte urskilja de vita väglinjerna. Generatorbyte!

Bilen var inte utrustad med fläkt, den första kilometern gällde det att hukande kika genom den nedre vänstra delen av rutan som så småningom blev imfri.

På väg från Markaryd i snöstorm, tappade min folkvagn vindrutetorkaren. Rutan blev bara en vit vägg! Var hundrade meter fick jag stanna och skrapa bort snön tills jag nådde en bensinmack.

En svinkall morgon gick jag ut till parkeringen, startade ebersprächern så att kupén skulle vara varm efter nattskiftet. Visst blev det varmt och skönt men bilen startade aldrig. Batteriet var tömt!

Vintertid var det säkrast att plocka ur 6-voltsbatteriet under baksätet och ha det i lägenhetsvärmen under natten…

Efter några år sålde jag min pärla och var jättenervös att bilen inte skulle starta när köparen skulle fara iväg. Men det gick bra och inte visste jag att motorn skulle rasa efter några månader…

Bilen hade naturligtvis inga airbags, bensintanken var placerad i fronten. Jämfört med dagens fordon var nog min folkvagn en veritabel dödsfälla!

Men detta var min första bil och kanske den som jag har tyckt mest om! 

INGVAR MÅNSSON

Övrigt under hösten i Hembygdsföreningen

Maggi är sugen på att fortsätta med kurser om släktforskning ”Släktforska tillsammans!” Kontakta Maggi 072 200 76 96. Anmälningsavgift 100 kr.

Missa inte vår kyrkogårdsvandring i Veddige 11 september! Vår guide Amanda kommer att reflektera över människans begravningsritualer och berätta om några intressanta stenar. Dessutom ges tillfälle att se textil och silver i kyrkan.

Har Veddige-Ås-Sällstorp haft några framstående idrottsmän? Bo Eierborg ger oss svaret den 4 december i Hembygdsstugan!