HJ-Rör, en av Veddiges äldsta företag, ägs idag av grundaren Henry Johanssons fyra söner, Janne, Bert-Ola, Torleif och Fredrik. Bert-Ola, eller  Beo som han kallas, har jobbat där sedan han slutade grundskolan. Han har i dagarna fyllt 43 år.

Beo älskar sitt jobb. Han älskar det han gör, kundkontakterna, variationerna som jobbet innebär. Tyvärr har han i senare tid haft stora besvär med sin rygg. Det var bland annat detta som gjorde att han fick tänka om. Han har helt enkelt slitit ut sin rygg, operation är otänkbart, han får leva med den resten av sitt liv. Läkaren ordinerar en mindre påfrestande arbete, inte lätt när man egentligen är en rörmokare.

– Jag har varit på så många kundbesök och det blir ofta att man får krypa in här och där… Eller om man är på firman själv och grabbarna ska iväg att sätta in en värmepump till exempel. De säger bara ”Beo, du hjälp mig att lyfta på den”… då kan jag inte säga nej. Idén att göra något annat har vuxit fram. Och vad skulle det vara om inte det han är bäst på; energirådgivning. Han har ju lärt sig allt vad gäller värmesystem, ventilation, vatten, avlopp och allt som hör till.

– Jag är ingen ingenjör men jag har den praktiska erfarenheten. Det räcker att jag kommer in i ett hus så vet jag vad har de för energiförbrukning, vilka behov de har och hur mycket kan de spara…

Beos affärsidé är att genom en välfylld hemsida erbjuda gratis och oberoende energirådgivning till alla som letar efter den informationen. Vare sig du är nybyggare eller tänker renovera hemma, ska du hitta svaret på dina frågor inom värme och vvs, på Beos hemsida.

– Om sidan i framtiden bär sig kan jag tvingas att helt trappa ner och sluta på HJ-Rör.Det kommer att bli svårt då jag är omringad av fantastiska medarbetare. Energioptimering i Väst AB är hans nya företag som han har startat tillsammans med sin fru Cia. Hemsidan kommer att uppdateras regelbundet, så om du är en energiintresserad människa, ska du hitta det senaste inom ämnet där. Dessutom goda råd och sunt förnuft som ett slags bondepraktikan för vvs.

– Och så bloggen… om någon hade sagt till mig för ett år sen att jag ska blogga – tillägger Bert-Ola med en härlig skratt – Jag ska blogga om allt vad gäller energi- och vvs frågor. Jag ska generera besök till sidan så att annonsörerna får valuta för sina pengar.

Ni kan testa redan idag, hemsidan finns uppe och fungerar: www.energiochvvsradgivning.com

ViSKA! Magasinets redaktion och läsarkår önskar naturligtvis lycka till Bert-Olas och Cias nya satsning.