Det har under våren och sommaren varit en del skriverier i tidningar om att barnens simkunnighet är dålig. Generellt sett kan man nog säga att barn i dag har svårare att lära sig simma.

ViSKA! har varit i Veddige simhall och pratat med några av simlärarna där. Det vi kommer fram till är att det behövs ett gemensamt krafttag, både från skola och hemmen för att vända den här trenden.

Många barn har sämre motorik och koordinationsförmåga idag än för tio år sedan. Detta kan bero på att de inte är lika aktiva idag. Barn behöver åla, krypa, gå, springa, hoppa, klättra, cykla osv för att utveckla sin motorik. Vi tror inte att de gör detta i lika stor utsträckning som förr. Vi ser att många barn går på tå. Vad det beror på vet vi inte riktigt, men det kan leda till för korta hälsenor och då är det mycket svårt, om inte omöjligt att göra ett riktigt bentag vid simning.

Bentagen är A och O. Det är de som driver simmaren framåt. Man märker att simlärarna lägger stor vikt vi detta.

”Groda, glasstrut, pinne!” uppmanar de barnen att göra med benen.

Det gäller att vinkla ut fötterna och göra ett stort bentag, säger Linnéa och visar. Om man släpper igenom dem på märkena med dåliga bentag gör man dem en björntjänst. Barnen vinner i längden på att lära sig göra rätt med benen. Det har de igen längre fram, då de ska börja simma längre och lära sig livrädda.

Just livräddning står på programmet när VISKA är på besök. Barnen får lära sig hur man ska bete sig i hav och sjö, om man åker båt och på isen. De får prova att kasta livboj och att flyta med flytväst.

En annan sak som är jätteviktig för att kunna lära sig simma är vattenvana, säger Andreas. Genom att tidigt vänja sina barn vid vatten får de mycket lättare att lära sig simma. Simlärarna uppmanar alla föräldrar till att åka och bada tillsammans med sina barn. Besök en simhall, badhus, stranden eller sjön. Eller vänj dem vid att få vatten i ansiktet i en liten pool hemma. Små barn har en reflex som gör att de inte får vatten i näsan om de kommer under vattnet. Om man badar mycket med barnen stannar denna reflex kvar. Gör man det inte kan det kännas otäckt att få vatten i näsan. Då måste man träna upp den här reflexen igen, för det är väldigt svårt att simma och hålla för näsan samtidigt …

Över lag är dock simlärarna mycket nöjda med barnens resultat i Veddige. Sommarsimskolan är fantastisk på det sättet. Barnen kommer varje dag i tre veckor och utvecklas otroligt mycket. Det är helt annorlunda än att gå en gång i veckan under höst och vår. Då hinner de glömma en massa från gång till gång. Vi har 6-7 åringar som har tagit simborgarmärket och 9-10 åringar som klarar årskurs 9:s mål i simning. Skolverkets mål i simning är alltså inte på något sätt orimliga att uppnå, det gäller bara att börja öva i tid, både motorik och vattenvana.

VISKA tackar Aron, Andreas, Linnéa, Tilda, Katie, Thea och Olle för besöket. 

Marie Rydell