Välkommen till Veddige igen, Hallands Maskin AB!

För tre år sen skrev vi om att anrika Williams, Veddige Bil- och Traktor säljer sin verksamhet till Axima i Kungälv för att etablera bolaget Axima i Veddige. Därmed övertogs verksamheten för jordbruksmaskinförsäljning och reservdelsförsäljning i Williams nya lokaler på Viskastigen 66.

Mycket har hänt sedan dess.

Jordbruksmaskiner är heta. Det vet varenda bonde. Och det vet branschen. Många stora aktörer finns på marknaden som vill servera lösningar för jordbrukarna. Nu har den kartan ritats om, idag finns inte Axima i Veddige heller, men det finns Söderberg & Haak Väst AB samt Hallands Maskin AB. De är i praktiken konkurrenter men det vill Martin Börjesson, VD för Hallands Maskin AB tona ner lite. Han ser det mer som att de är branschkollegor.

– Vi säljer inte samma varumärken, lantbrukarna kan välja själva vilken leverantör de anlitar. Att det finns flera aktörer i byn ser jag som en fördel för kunderna.

Hallands Maskin AB finns idag i Williams gamla lokaler med åtta anställda, varav de flesta kommer från gamla Williams, och gör samma jobb som då.
– Många våra kunder är detsamma som gamla Williams-kunder, och de säger till oss att det känns som att komma hem igen.

Men hur gick det till?

Utan att vara petig med detaljer kan vi berätta följande. Söderberg & Haak Maskin AB var leverantör åt Williams och åt Axima också. När de slutade marknadsföra de stora märkena New Holland, JCB och Case IH, tog Axima chansen att erbjuda sina kunder dessa, direkt från generalagenten. Det var då Söderberg & Haak köpte Axima i Kungälv AB och bildade Söderberg & Haak Väst AB. När Axima lämnade Veddige försvann också dessa varumärken från trakten.
Martin Börjesson med sina kollegor kände att varken de själva eller kunderna var beredda att byta varumärken, det har sålts Ford/New Hollandtraktorer i Veddige sedan 1956. Kunskapen och erfarenheten fanns där redan, kunderna svek inte heller och med stöd från Axima bildade de bolaget Hallands Maskin AB, som är ett intressebolag till Axima. Under tiden sålde Bengt Johansson, tidigare VD för Veddige Bil & Traktor sina verkstadslokaler på Viskastigen 59 till MPA, Martin Johansson. Hallands Maskin AB hyr lokalerna av MPA, samma lokaler som en gång Williams startade med samma verksamhet i. Så enkelt är det, nu är cirkeln sluten. Nu är varumärken som New Holland, Polaris, Husqvarna, JCB och Case IH tillbaka igen, för kundernas och de anställdas glädje. Och det råder inte brist på ambitioner heller.

– Vår ambition är att täcka hela Halland, som är ett stort jordbruksområde. Nyetablering och nyrekrytering är inte uteslutet. Vi ska bli stora igen. ❤

sandor Olah